Przykładowe menu na komunię – eleganckie dania

Przykładowe menu na komunię powinno obejmować eleganckie, smaczne i sycące dania. Na przystawkę można podać plaster rolady serowej, sałatkę z pieczonym pstrągiem, mięsną babeczkę lub wytrawną muffinkę warzywną. Zupa jest doskonałym pomysłem na pierwsze danie. Najlepiej zaserwować rosół z kury, flaki, żurek, barszcz czerwony bądź krem z pieczonej papryki. Zazwyczaj drugi posiłek stanowi mięso, ryba, makaron albo zapiekanka. Świetnie sprawdzi się pieczona kaczka z gotowanymi ziemniakami i surówką, łosoś z warzywami, a także makaron ze szpinakiem, jogurtem, ziołami i suszonymi pomidorami. Na deser warto przygotować tort komunijny, lody z owocami, ciasto, praliny bądź mus. Idealne poobiednie przekąski na przyjęcie to: pasztety, jajka faszerowane, galarety, śledzie, wędliny, pieczywo, pikle i warzywa. Z napojów dobrze jest podać wodę, lemoniadę, świeży sok, kawę oraz herbatę.

Komunia bez glutenu, mięsa lub laktozy

Podczas ustalania komunijnego menu, warto wziąć pod uwagę preferencje żywieniowe oraz diety gości. Dla osób, które nie jedzą glutenu, sprawdzi się risotto, zapiekanka warzywna bądź sycąca sałatka mięsna, na przykład z kurczakiem. Można podać ją na ciepło lub na zimno. Sushi to propozycja dla smakoszy, którym nie zależy na tradycyjnych, polskich potrawach. Danie będzie idealne dla osób, które nie tolerują laktozy. Wegetarianom bądź weganom dobrze jest zaserwować makaron z sosem, sałatkę z tofu, gulasz warzywny oraz kotlety sojowe z dodatkami.
Tort lodowy

Tort lodowy

Desery lodowe mogą być ciekawym pomysłem na nietypowy tort weselny bądź tort na dzień mamy. Masa z bitej śmietany i ulubionych lodów, przełożona biszkoptami lub posypana chrupiącymi bezami pysznie smakuje i doskonale chłodzi w upalne dni. Dodatkowym orzeźwieniem i przełamaniem słodyczy w torcie bezowo-lodowym są świeże owoce – maliny i truskawki.

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki, inaczej Czarny Las, to tort z bitą śmietaną, wiśniami i ciemnym biszkoptem kakaowym. Kontrastują w nim nie tylko barwy – czerń i biel – ale też smaki – słodycz masy śmietanowej z przyjemną kwaśnością wiśni. Wyjątkowy aromat ciasta wzmacnia nuta wiśniowego alkoholu, którym nasączane jest ciasto czekoladowe.

Tort makowy

Tort makowy

Tort makowy można przygotować na dwa sposoby: dodając mak do ciasta lub do masy. Jako kremy do tortu makowego najlepiej sprawdzają się te śmietankowe, waniliowe, rumowe i karmelowe. Można również wykorzystać masę makową do przełożenia biszkoptowych placków nasączonych sokiem pomarańczowym lub koniakiem. Makowy smak wyśmienicie komponuje się również z nutami kokosowymi oraz białą czekoladą.

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Jednym z najsmaczniejszych i najczęściej przygotowywanych domowych tortów jest tort śmietankowy. Masa na tort może być wzbogacona kawałkami pokruszonej białej czekolady lub wiórkami kokosowymi. Sok z cytryny służący jako poncz do nasączenia biszkoptu, ciekawie przełamie słodycz ciasta i nada mu nutę orzeźwienia.

Tort z gruszkami

Tort z gruszkami

Tort gruszkowy można wspaniale ozdobić owocami. Cudownie prezentują się obrane, małe gruszki oblane karmelem i ustawione obok siebie ogonkami do góry na wierzchu ciasta. Innym, równie pięknym sposobem, jest udekorowanie brzegów ciasta kamelizowanymi gruszkami pokrojonymi w bardzo cienkie plastry.

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy charakteryzuje się lekkim, świeżym i niesamowicie cytrynowym aromatem. Przygotowuje się go z dodatkiem kremu mascarpone oraz mięciutkiego biszkoptu. Wierch oraz boki tortu smaruje się żółtym kremem ze śmietany kremówki, cukru pudru, serka waniliowego i cytryny. Tort można oblać gorzką czekoladą i udekorować bitą śmietaną. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika można go zrzucić z wysokości pół metra (gorące powietrze uwolni się i nie dotrze do środka ciasta).

Tort bezowy

Tort bezowy

Biszkopt do tortu możemy też zastąpić bezą. Klasyczną odmianą jest rozpływająca się w ustach beza Pavlova – w formie dwupiętrowego ciasta przełożonego słodkim kremem. Z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste piankowe wnętrze bezy, doskonale komponuje się z serkiem mascarpone oraz w wydaniu francuskiego dakłas (Dacquoise)– wypełnione masą śmietanową, orzechami i daktylami.