Koreczki – idealna przekąska na każdą imprezę
Koreczki są smaczną przystawką, która często jest serwowana na rozmaitych imprezach okolicznościowych, ale także na zwykłych spotkaniach w gronie przyjaciół czy tzw. domówkach. Koreczki  są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ponadto mało kosztowne. Można je wykonać na różne sposoby, wykorzystując w tym celu ulubione składniki. Może to być przekąska typowo warzywna, warzywno-owocowa, owocowa lub złożona z bardziej sycących składników jak pieczywo, sery, wędliny, kabanosy etc.

Koreczki z owoców
Idealną przekąską, zwłaszcza na urodzinową lub imieninową imprezę małego solenizanta są koreczki owocowe. Można je wykonać niemal z każdego owocu: bananów, kiwi, mandarynek, pomarańczy, brzoskwiń czy  winogron. Składnikiem, który urozmaici smak owocowych koreczków są orzechy włoskie. Wystarczy pokroić owoce na mniejsze kawałeczki i w sposób naprzemienny nabijać je na wykałaczkę tak, by powstała smaczna, różnobarwna przystawka. Wyśmienitym deserem będą również koreczki owocowe z parowaru podawane z gałką czekoladowych lodów posypanych płatkami migdałów. Przygotuje się je z: kiwi, banana, owocu kaki (inaczej persymona), winogron zielonych i ciemnych. Owoce należy obrać, a następnie pokroić w plasterki, za wyjątkiem winogron, które wystarczy przekroić na pół a mniejsze owoce można wykorzystać w całości. Owoce nadziewa się na wykałaczki w kolejności: kaki, kiwi, banan, winogron. Jeśli wykałaczki są za krótkie, to można zastosować patyczki do szaszłyków. Deser wstawia się do parowaru na tacy z folii aluminiowej i paruje się około 5 minut.

Pomysł na wytrawne koreczki
Propozycją sycącej przystawki są koreczki z sera wędzonego, sera camembert, paprykowego salami z dodatkiem zieleniny, np. świeżej natki pietruszki. Wszystkie składniki należy pokroić, następnie ułożyć w sposób warstwowy i przekłuć wykałaczką. Przekąskę skrapia się cytrynowym sosem winegret. Tak przygotowana przystawka doskonale komponuje się z lampką czerwonego, wytrawnego wina. Wielbicielom pikantnej kuchni z pewnością posmakują koreczki z papryczkami jalapeno, boczkiem, serem mozzarella, czarnymi oliwkami, konserwowym ogórkiem oraz chlebem. Efektowną przekąską będą koreczki przygotowane z makaronu-kokardek, plasterków chudej wędliny, oliwek i pomidorków koktajlowych. Składniki nabija się na wykałaczkę w kolejności: pomidor, zwinięta w rulonik wędlina, ugotowana kokardka makaronowa i oliwka.
Pieczony camembert

Pieczony camembert

Camembert pieczony w piekarniku to pomysł na szybką przekąskę, która stanowi odmianę od koreczków. Ten rodzaj sera pokryty jest skorupką, która nie rozpuszcza się podczas obróbki termicznej. Można włożyć go do piekarnika w całości ‒ dzięki temu powstanie rodzaj fondue w chrupiącej skórce. Można też przed zapiekaniem podzielić ser na krążki, a podawać na słono z pomidorkami koktajlowymi i rukolą bądź na słodko z żurawiną. Zapiekany camembert świetnie smakuje z czosnkiem i tymiankiem.

Smażony camembert

Smażony camembert

Camembert smaży się w panierce z jaj, soli, pieprzu i bułki tartej. Smażony camembert to doskonała przekąska, którą podaje się np. z pieczywem czosnkowym i sałatką grecką. Serek mascarpone i powidła borówkowe to równie smaczne dodatki do smażonego sera. Camembert wybornie smakuje z sosem z żurawiny, cukru i wody. Składniki na sos gotuje się dotąd, aż kuleczki żurawiny popękają, a masa zgęstnieje.

Kanapki

Kanapki

Jeżeli nie możesz znaleźć odpowiedzi na pytanie „co dziś na kolację dla dziecka”, dobrym rozwiązaniem będą kanapki. Ważne by były pełnowartościowe i zawierały produkt białkowy (wędlina, jaja, ser) oraz warzywa. Doskonałym rozwiązaniem są pasty do kanapek, na przykład pasta jajeczna, warzywna bądź rybna. Zamiast pieczywa pszennego, warto użyć chleba graham bądź żytniego. Wystarczy wykorzystać sałatę, wędlinę, kawałeczek żółtego sera, świeżego pomidora i ogórka, a uzyskamy kolorowe i zdrowe kanapki. Aby zachęcić niejadka do zjedzenia, można przygotować śmieszne kanapki, na których dodatki ułożymy w postaci zwierzątek.

Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe to potrawa z surowego mięsa. Danie wywodzi się z Włoch i zazwyczaj jest podawane jako przystawka. Wołowinę należy rozbić na cienkie plastry lub pokroić, a następnie skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Mięso posypuje się również solą, pieprzem i startym parmezanem. Carpaccio z polędwicy wołowej jest delikatne w smaku, ale sycące.

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia jest smacznym i prostym daniem. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Carpaccio z łososia wędzonego jest bardziej wyraziste w smaku niż przekąska ze świeżej ryby. Potrawę można podawać z płatkami parmezanu, zmielonym pieprzem oraz szpinakiem lub rukolą. Carpaccio z łososia z kaparami doskonale komponuje się z sokiem cytrynowym, oliwą, solą himalajską i świeżymi ziołami.

Carpaccio z kaczki

Carpaccio z kaczki

Carpaccio z kaczki świetnie się sprawdzi jako przystawka na eleganckich przyjęcia. Mięso należy natrzeć ulubionymi przyprawami, ziołami oraz oliwą, zamarynować i upiec w piekarniku. Następnie kaczkę kroi się w bardzo cienkie plastry, rozkłada na talerzu i dekoruje ulubionymi dodatkami, na przykład sosem truskawkowym, serem kozim, rukolą lub pomarańczą. Warto również przyrządzić carpaccio z wędzonej kaczki.

Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii jest idealne dla wegetarian i miłośników lekkich przekąsek. Potrawę przyrządza się ze świeżego lub upieczonego warzywa, oliwy, ziół i przypraw. Cukinię należy pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć płasko na talerzu. Następnie skrapia się ją sokiem z cytryny i oliwą z oliwek oraz doprawia solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Bardziej sycącą wersją przekąski jest carpaccio z cukinii i łososia.

Koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe

Do przygotowania koreczków śledziowych wykorzystuje się solone płaty śledziowe, białą cebulę, kiszone ogórki, czerwoną paprykę, ocet, wodę, cukier i przyprawy (sól, gorczyca, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy). Pierwszym krokiem jest przygotowanie zalewy, którą gotuje się około 5 minut. Śledzie namacza się w wodzie, odsącza i nadziewa (ogórek, papryka, cebula). Całość zawija się na kształt koreczków i spina za pomocą wykałaczki. Przygotowane koreczki umieszcza się w zalewie i odstawia do lodówki.

Polecane przepisy do kategorii Koreczki

Znaleźliśmy 278 przepisów w kategorii Koreczki

Kanapkowe koreczki

Kanapkowe koreczki

Zsa Zsa Zsa Zsa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moje koreczki

Moje koreczki

paula231406 paula231406

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Koreczki serowe

Koreczki serowe

sylwioslawa sylwioslawa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Koreczki wg aginaa

Koreczki wg aginaa

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: