Kotlety rybne z dorsza smażone na patelni lub pieczone w piekarniku smakują najlepiej z sosem, surówką z kiszonej kapusty i marchewki oraz ogórkami konserwowymi. Kotlety z dorsza można przygotować w postaci burgerów rybnych (i podawać w bułce lub bez), mielonych z dorsza lub pulpecików z dorsza. Pozbawioną ości rybę wystarczy rozdrobnić widelcem lub blenderem, wymieszać z jajkiem, cebulką, koperkiem i natką pietruszki i usmażyć kotleciki bądź klopsy z dorsza na rozgrzanym oleju.
Dorsz z grilla

Dorsz z grilla

Dorsz z grilla ma doskonały smak i świetnie komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Potrawa jest narodowym daniem w Portugalii. Mięso jest chude, białe i ma delikatny smak. Ryba łatwo rozpada się przy smażeniu, więc warto skropić ją wcześniej sokiem z cytryny i zanurzyć w mące. Świetnym pomysłem jest dorsz grillowany ze świeżym rozmarynem i sosem czosnkowym. Ryba zawiera znaczne ilości białka i potasu, więc stanowi świetne uzupełnienie diety.

Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Dorsz faszerowany w galarecie to znakomita alternatywa dla wigilijnego karpia. Proste i naprawdę smaczne danie, przypadnie do gustu każdemu. Wystarczy kawałki dorsza zamarynować, podsmażyć lub ugotować i zalać galaretą. Po kilku godzinach, gdy wywar stężeje, potrawa jest gotowa do spożycia. To doskonały patent również dla osób, które nie lubią ryb słodkowodnych oraz tych, które zwyczajnie nie przepadają za smakiem karpia.

Smażony dorsz

Smażony dorsz

Smażony dorsz to pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Poradzi sobie z nią także osoba, która nie wiele czasu spędza w kuchni. Dorsz z patelni może być w panierce lub bez w zależności jak wolimy go przyrządzać. Danie to będzie świetną propozycją na obiad możemy podać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki z kiszonej kapusty.

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami to pyszne danie, które jednocześnie jest niskokaloryczne i zdrowe. Do jego przygotowania możemy wykorzystać różnorodne warzywa- pomidory, marchewkę, cukinie, cebule, czy paprykę. Świetnie smakuje dorsz pieczony, duszony, czy parowany z warzywami.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Dorsz pieczony w folii

Dorsz pieczony w folii

Dorsz pieczony w folii jest smaczny, sycący i aromatyczny. Danie sprawdzi się na eleganckie przyjęcie lub uroczysty rodzinny obiad. Rybę należy oczyścić, pokroić i ułożyć w folii aluminiowej. Każdy fragment dorsza powinien znajdować się w osobnym kawałku sreberka. Rybę skrapia się oliwą lub smaruje masłem, a następnie doprawia ziołami i przyprawami. Dorsz najlepiej smakuje z czosnkiem, pieprzem ziołowym, solą, kolendrą oraz koperkiem. Całość warto jeszcze skropić sokiem z cytryny, a następnie upiec.

Dorsz w cieście

Dorsz w cieście

Dorsz w cieście to potrawa, którą możemy zaserwować na rodzinny obiad. Możemy przygotować go na różne sposoby, zawsze będzie smakował wyśmienicie. Chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku ryba na pewno będzie bardzo smakować domownikom. Przyrządzimy dorsza w cieście francuskim, piwnym lub naleśnikowym. Świetnie będzie pasować do ziemniaków z wody i ulubionej surówki.

Polecane przepisy do kategorii Kotlety rybne z dorsza

Znaleźliśmy 16 przepisów w kategorii Kotlety rybne z dorsza

Kotlety z dorsza 3

Kotlety z dorsza 3

msewka msewka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety z dorsza.

Kotlety z dorsza.

lipka02 lipka02

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety z dorsza

Kotlety z dorsza

Gosia85 Gosia85
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety z dorsza

Kotlety z dorsza

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: