Kotlety ziemniaczane z mięsem – jak je zrobić?

Propozycją pożywnego obiadu są kotlety ziemniaczane z mięsem. Do ich przygotowania można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu, np. udka z kurczaka łącznie z warzywami, czyli marchewką, porem i pietruszką. Oprócz ugotowanych ziemniaków i mięsa, potrzebnymi składnikami są również: mąka pszenna, jajko, ząbek czosnku, sól i pieprz oraz bułka tarta do panierowania. Drób i warzywa z rosołu należy zmielić w maszynce. Do masy dodaje się przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotowane ziemniaki można utłuc za pomocą tłuczka lub zmielić, a następnie dodaje się do nich jajko i mąkę pszenną – w takiej ilości, by masa odchodziła od ręki oraz sól i pieprz. Z powstałej masy ziemniaczanej formuje się kotlety o owalnym kształcie, które nadziewa się mięsno-warzywnym farszem. Gotowe kotleciki obtacza się w tartej bułce i smaży na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złocisty kolor.

Kotlet schabowy w cieście ziemniaczanym

Oryginalnym pomysłem na mięsno-ziemniaczane kotlety jest kotlet schabowy w cieście przygotowanym z ziemniaków. Do przyrządzenia tego sycącego dania potrzebne są (prócz ziemniaków i kotletów ze schabu): cebula, jaja, mąka ziemniaczana, majeranek, sól, pieprz oraz olej do smażenia. Kotlety schabowe należy cienko rozbić i oprószyć solą oraz pieprzem. Ziemniaki obiera się i ściera na tarce o drobnych oczkach, można je ewentualnie zmiksować za pomocą blendera. Do ziemniaków dodaje się drobno posiekaną cebulę, jaja, mąkę, majeranek, sól i pieprz. Całość należy dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzewa się olej, na który przy użyciu łyżki kładzie się porcję ziemniaczanej masy, tak by powstały cienkie i szerokie placki. Na każdy z placków układa się kotleta ze schabu, którego przykrywa się kolejną porcją ciasta z ziemniaków. Usmażone placki powinno się odłożyć na papiery ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Sos pieczarkowy do kotletów ziemniaczanych z mięsem

Idealnym uzupełnieniem ziemniaczanych koletów z mięsem jej gęsty sos pieczarkowy. Przygotuje się go przy użyciu pieczarek, cebuli, czosnku, oliwy, masła, śmietany kremówki, posiekanej natki pietruszki oraz soli i pieprzu. Opcjonalnym składnikiem jest sos sojowy lub sos worcestershire. Pieczarki należy przepołowić i pokroić w plasterki. Czosnek ściera się tarce o drobnych oczkach, a cebulę sieka w drobną kosteczkę. Kolejnym krokiem jest zeszklenie cebuli na oliwie, do której następnie dodaje się czosnek i pieczarki. Po odparowaniu wody z pieczarek i ich lekkim zarumienieniu, na patelnię dodaje się masło i natkę pietruszki i przez chwilę smaży. Do całości wlewa się kremówkę, zagotowuje i zestawia z ognia. Smak i barwę sosu można pogłębić przez dodatek sosu sojowego lub worcestershire.

Polecane przepisy do kategorii Kotlety ziemniaczane z mięsem