Mięso zawinięte w naleśniki i usmażone na patelni – to właśnie krokiety! Stanowią idealną propozycję na obiad lub dodatek do czystego barszczu. Występują w różnych wariantach. Z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu czy nawet ryby – wszystko zależy od naszych preferencji. Prawdziwym hitem są krokiety z mięsem i kapustą kiszoną, których smak zachwyca każdego! Kluczem do sukcesu jest dobrze przygotowany farsz na krokiety – można go zrobić z mięsa z rosołu lub mięsa mielonego. Całość wystarczy doprawić i gotowe.

Odkryj różne warianty krokietów z mięsem – sprawdź przepisy!
Pierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym sprawdzą się na obiad albo kolację. Potrawa świetnie komponuje się ze skwarkami, smażoną cebulą, masłem, zasmażką z bułki tartej oraz przyprawami. Do przygotowania pierogów można użyć, między innymi, wołowiny, drobiu, wieprzowiny oraz królika. Mięso należy zmielić, posolić i doprawić, a następnie usmażyć albo ugotować. Farsz nakłada się w surowe ciasto. Pierogi z mięsem mielonym smażonym są bardziej kaloryczne niż te z mięsem gotowanym.

Kulebiak z mięsem

Kulebiak z mięsem

Kulebiak z mięsem jest kresową potrawą wywodzącą się z Ukrainy. Ma kształt dużego pieroga, który faszerowany jest mięsno-warzywnym nadzieniem. Ciasto pierogowe na kulebiaka przygotuje się z mąki, żółtek jaj oraz soli. Smaczną odmianą kulebiaka jest również ten, przyrządzony z ciasta drożdżowego (jaja, mąka pszenna, ciepłe mleko, drożdże, masło, sól). Do zrobienia farszu można wykorzystać karkówkę wieprzową, a z warzyw np. marchew, paprykę i cebulę. Nierzadko nadzienie wzbogaca się o ryż czy ziemniaki.

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem można przygotować z wieprzowiny, drobiu, królika, baraniny bądź wołowiny. Potrawę podaje się na ciepło, ze skwarkami i smażoną cebulką, zasmażką z bułki tartej albo masłem, ziołami i przyprawami. Do dania pasuje surówka z pora, gotowanych buraczków bądź kapusty kiszonej. Mięso na farsz należy umyć, rozdrobnić i usmażyć. Dobrze jest również przyprawić je solą, pieprzem, papryką mieloną i tymiankiem. Pierogi z mięsem mielonym mają delikatniejszą konsystencję niż te z mięsem siekanym.

Tarta z mięsem mielonym

Tarta z mięsem mielonym

Tarta z mięsem mielonym à la bolognese to pożywne danie, które stanowi alternatywę dla lazanii. Można je zrobić na cieście drożdżowym lub francuskim, pieczonym oddzielnie albo razem z nadzieniem. Do farszu z mięsa mielonego pasują różne warzywa – nie tylko cebula, czosnek i pomidory, ale także marchewka, papryka, pieczarki, a nawet oliwki. Tarta z mięsem mielonym i warzywami świetnie smakuje zapieczona zarówno z serem żółtym, jak i z mozzarellą.

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym

Mięso mielone to uniwersalny składnik, który można dodawać do szeregu potraw. Kotlety mielone, mousaka czy faszerowane warzywa – wszyscy znamy te dania. Jednak nie można zapominać także o tym, że mielone można także zapiekać. Dzięki temu można zrobić pyszną zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami lub zapiekankę makaronową, w tym włoską lazanię. Aby nieco urozmaicić te dania, warto do nich wykorzystać także pieczarki, oliwki lub ser, które dodatkowo wzbogacą ich smak. Jeśli zatem nie wiesz co zrobić na obiad, skuś się na zapiekankę z mielonym!

Knedle z mięsem

Knedle z mięsem

Knedle z mięsem mielonym podaje się ze śmietaną, polane tłuszczem, masłem lub skwarkami. Potrawa dobrze smakuje też z sosem grzybowym lub pieczeniowym. Mięso mielone dodaje się do zeszklonej na patelni cebuli i smaży z solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki gotuje się do miękkości, po czym ściera na tarce lub tłucze na gładką masę i dodaje jajko oraz mąkę. Z ciasta formuje się kulki i nadziewa ostudzonym farszem. Knedle ziemniaczane z mięsem mielonym można przyrządzać z indyka, kurczaka lub wołowiny.

Krokiety z mięsem mielonym

Krokiety z mięsem mielonym

Krokiety można podawać z rozmaitymi farszami. Najłatwiejszym jest ten na bazie mięsa mielonego. Wystarczy je podsmażyć z dodatkiem kapusty lub pieczarek a następnie zawinąć w naleśnik. Warto wypróbować różne warianty farszów – z pomidorami, serem, cebulą i innymi dodatkami. Krokiety z mięsa mielonego to świetna opcja na obiad – podane z sosem i surówką zasmakują nawet najmłodszym.

Krokiety z kurczakiem

Krokiety z kurczakiem

Zostało Ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je do farszu do krokietów! W ten sposób możesz zrobić pyszne krokiety z mięsem drobiowym. Aby całość nie wyszła zbyt mdła, warto dodać odrobinę szpinaku, czosnku i przypraw. Wówczas uzyskamy pyszne danie obiadowe, które będzie znakomicie smakowało z sosem czosnkowym. Krokiety z mięsem z kurczaka można także urozmaicić serem i suszonymi pomidorami.

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki zazwyczaj jemy ze słodkim nadzieniem. Jednak nie jest to jedyna opcja. Naleśniki na słono podbijają serca coraz większej liczbie osób. Można je przygotować z farszem warzywnym, grzybowym lub mięsnym. Jedną z propozycji farszu do naleśników na słono jest podsmażone mięso mielone z pieczarkami lub warzywami. Takie danie warto podawać z jakimś sosem – najlepiej sprawdzi się pomidorowy, czosnkowy lub salsa. Całości dopełni starty ser, który podkreśli walory smakowe naleśników na ostro.

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą są sycące oraz wyraziste w smaku. Można przygotować je z wieprzowiny, wołowiny albo drobiu. Pierogi podaje się same lub z dowolną surówką. Ponadto doskonale komponują się ze skwarkami, zasmażką z bułki tartej, oliwą i ziołami albo roztopionym masłem i przyprawami. Pierogi z kapustą i mięsem mielonym mają delikatną konsystencję. Dobrze smakują zarówno ugotowane we wrzątku, jak i podsmażone na patelni.

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Brak pomysłu na farsz do krokietów? Przygotuj go z mięsa i smażonych pieczarek. Krokiety z mięsem i grzybami to znakomita baza do obiadu lub dodatek do zupy. Można je zrobić bardzo szybko. Wystarczy mięso podsmażyć z pieczarkami i zawinąć w naleśnika. Całość się panieruje i smaży na patelni. Takie krokiety z mięsem najlepiej smakują z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym.

Znaleźliśmy 93 przepisów w kategorii Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

zbysiowa zbysiowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: