Kurczak faszerowany po polsku to tuszka drobiu, którą nadziewa się wątróbką i piecze w całości w piekarniku. Mięso można faszerować mięsem mielonym, warzywami, kaszą, szpinakiem, serem lub pieczarkami. Przed pieczeniem kurczaka naciera się, na zewnątrz i w środku, solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. Po włożeniu farszu do środka, drób należy związać dratwą lub spiąć wykałaczkami, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Faszerowanego kurczaka można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą i surówkami.
Kurczak z brokułami

Kurczak z brokułami

Kurczaka z brokułami można przygotować na wiele sposobów z rozmaitymi dodatkami. Jedną z propozycji jest kurczak z patelni z brokułami i posiekanymi orzechami: włoskimi, pistacjowymi lub ziemnymi. Danie doskonale smakuje również z płatkami migdałów. Innym pomysłem na wyśmienity obiad jest kurczak z brokułami, ryżem i pieczarkami. Aby potrawa nabrała aromatu, ryż gotuje się w wodzie z dodatkiem drobiowej bulionetki. Klasycznym zestawieniem jest również kurczak z brokułami i makaronem, np. świderkami.

Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości z sezonowymi warzywami lub ziemniaczkami jest smacznym i soczystym pomysłem na obiad. Kurczaka należy starannie umyć, a następnie wysmarować solą, pieprzem, estragonem i czerwoną papryką. Mięso można faszerować ćwiartkami cytryny, cebulą, rozmarynem, tymiankiem oraz gałązką natki pietruszki. Nogi kurczaka związuje się sznurkiem. Polanie mięsa masłem sprawi, że kurczak uzyska apetyczną, chrupiącą i rumianą skórkę. Mięso piecze się w brytfance lub wysokim naczyniu żaroodpornym.

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka to białe mięso o delikatnej konsystencji. Dobrym pomysłem na obiad jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowym lub pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. Sos nadaje soczystości i miękkości potrawie. Kurczak w sosie idealnie nadaje się na spotkania okolicznościowe. Filet zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B, które spowalniają proces starzenia się skóry.

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka to świetny dodatek, który sprawia, że mięso staje się chrupiące i aromatyczne. Wyjątkowo smaczna jest panierka z płatków kukurydzianych. Przygotowuje się ją z mąki, jajka i płatków na mleko. Chrupiąca panierka świetnie komponuje się z sezamem lub orzechami i natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest też panierka do kurczaka w stylu fastfood. Przygotowanie jej w domowych warunkach jest smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem. Potrzebne składniki to mąka, jajka, maślanka i mieszanka przypraw m.in. oregano, bazylia, tymianek i sól czosnkowa.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to chude mięso o lekko słodkim smaku. Filet z kurczaka ze szpinakiem jest soczysty i pięknie prezentuje się na stole. Jest to świetny pomysł na danie główne, ponieważ potrawa jest bardzo sycąca i pożywna. Dobrym urozmaiceniem jest też kurczak ze szpinakiem i fetą podany z zapiekanymi ziemniakami. Filet zawiera znaczne ilości pełnowartościowego białka, liczne minerały jak potas, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B. Szpinak natomiast ma działanie antynowotworowe.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Kurczak to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest kurczak na butelce piwa. Zamarynowanego kurczaka w całości należy nabić na umytą butelkę tak, aby szyjka wystawała na zewnątrz. Naczynie w połowie powinno być wypełnione piwem. Tak przygotowane danie należy piec przez półtorej godziny. Całość dobrze jest podać z fasolką szparagową lub ziemniakami pieczonymi. Kurczak na piwie zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka więc jest bardzo sycącym i pożywnym posiłkiem.

Znaleźliśmy 68 przepisów w kategorii Kurczak faszerowany

Marchewkowy kurczak

Marchewkowy kurczak

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: