Jak zrobić kurczaka z rożna?

Kurczak z rożna jest wyśmienitą i soczystą potrawą z chrupiącą panierką.
Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od wysmarowania mięsa marynatą, którą można wykonać z przyprawy do kurczaka, przyprawy gyros, słodkiej, mielonej papryki, ziół prowansalskich, majeranku, czosnku granulowanego i oleju roślinnego bądź oliwy z oliwek. Smaczną marynatę zrobi się również z oliwy połączonej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, startym, świeżym imbirem, sosem sojowym oraz solą. Najsmaczniejszą potrawę uzyska się, jeżeli kurczaka nasmarowanego marynatą włoży się na całą noc do lodówki, a przynajmniej na około 3 godziny. Najlepszym sposobem jest marynowanie mięsa w szczelnie zamkniętym aluminiowym woreczku. Kurczaka można piec w domowym grillu z rożnem lub w piekarniku z funkcją rożna. Nóżki kurczaka należy skrzyżować i związać je bawełnianym sznurkiem. Następnie przy pomocy dłuższego sznurka obwiązuje się całego kurczaka, zaginając skrzydełka do środka. Mięso przymocowuje się do rożna – kurczaka nabija się na szpikulec, zaczynając od szyi. Czas pieczenia kurczaka jest zależny od masy mięsa. Kurczaka ważącego 1,5 kilograma należy piec około 1 godziny.

Co zrobić, aby mięso nie było suche?

Kurczak z rożna powinien być potrawą soczystą, dlatego należy zadbać o to, by w tracie pieczenia nie doszło do jego nadmiernego przesuszenia. Jednym ze sposobów zapobiegającym przesuszeniu mięsa jest podłożenie pod kurczaka tacki z marynatą, którą polewa się mięso co około 20 minut. Inną metodą jest umieszczenie w piekarniku słoika z wodą, która w trakcie pieczenia pod wpływem wysokiej temperatury będzie parowała, chroniąc mięso przed wyschnięciem.

Z czym podawać kurczaka z rożna?

Kurczak z rożna doskonale smakuje podawany z pieczonymi ziemniakami, które kroi się w cząstki i układa w naczyniu żaroodpornym obłożone cebulą pokrojoną w piórka. Ziemniaki należy skropić delikatnie olejem roślinnym i posypać przyprawami. Można je również piec zawinięte w folię aluminiową. Ziemniaki wkłada się do piekarnika razem z kurczakiem, umieszczając je na blaszce umocowanej na dole piekarnika.
Udka pieczone z warzywami

Udka pieczone z warzywami

Warzywa pieczone z mięsem mają wspaniały aromat. Najlepiej pokroić je w ćwiartki lub grube plasterki i natrzeć tą samą marynatą, co udka. W trakcie pieczenia miesza się warzywa i obraca mięso, by wszystko równomiernie się upiekło. Można sprawdzać widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, czy mięso jest już odpowiednio miękkie.

Udka pieczone w rękawie

Udka pieczone w rękawie

Rękaw do pieczenia to idealne rozwiązanie, jeżeli mięso ma zostać upieczone bez tłuszczu. Udka wtedy pieką się we własnym soku. W przypadku pieczenia mięsa ma np. z masłem lub oliwną marynatą rękaw po zawiązaniu przekłuwa się w kilku miejscach wykałaczką lub szpilką, by zapewnić mu dostęp powietrza. Używanie rękawa przyspiesza proces pieczenia. Sos wytopiony z mięsa jest doskonałą bazą do sosów.

Udka pieczone

Udka pieczone

Pieczony drób powinien mieć chrupiącą skórkę i być soczysty.

Przede wszystkim, mięso powinno być świeże i dobrej jakości. Najłatwiej rozpoznać to dotykiem. Jeżeli w miejscu naciśnięcia palcem skórki nie utworzy się wgłębienie, a tkanka sprężyście wróci do poprzedniego kształtu, wówczas można mieć pewność, że kurczak jest świeży. Kolor również ma duże znaczenie. Wszelkiego rodzaju zasinienia i szarości nie są pożądane. Skórka powinna być delikatnie różowa.

Udka pieczone w piekarniku można przyrządzić na wiele sposobów. Najlepiej wykorzystać w tym celu rękaw do pieczenia. Dzięki niemu mięso nie wyschnie i będzie bardzo aromatyczne. Drób można również upiec na patelni, wykładając ją papierem do pieczenia lub używając patelni grillowej. Ciekawym pomysłem jest pieczenie udek na ruszcie grilla. Wówczas najlepiej owinąć je folią aluminiową. Do pieczenia udek w piekarniku można użyć brytfanki, blaszki lub naczynia żaroodpornego. Dobrze jest je nasmarować tłuszczem, na dno wylać odrobinę wody, a wierzch przykryć.

Sekretem pysznego i aromatycznego mięsa jest odpowiednia marynata. Przed przyrządzeniem udka należy bardzo dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć np. zielonym pesto, ząbkiem czosnku i solą (jedynie szczyptą, ponieważ jej nadmiar wyciąga wysusza). W rozprowadzaniu przypraw zawsze pomaga dodatek oleju. Zamarynowane mięso najlepiej odstawić do lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem. Tuż przed włożeniem go do piekarnika warto wyjąć je z lodówki, by różnica temperatur nie była zbyt gwałtowna. Wtedy można dodatkowo posypać udka przyprawami. Obłożenie udek plastrami cytryny sprawi, że będą one bardzo delikatne i soczyste.

Pałki z kurczaka

Pałki z kurczaka

Pałki z kurczaka to idealna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Przed pieczeniem, należy odstawić natarte różnymi przyprawami (solą, pieprzem, bazylią) oraz olejem mięso do chłodnego miejsca, tak by nabrało wyjątkowego smaku. Pałki z kurczaka można piec od razu z ziemniakami. Ciekawą opcją jest również przygotowanie specjalnej marynaty (piwnej, musztardowej, miodowej), dzięki której mięso będzie bardziej aromatyczne. Pałki można również podawać na zimno jako przekąski.

Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości z sezonowymi warzywami lub ziemniaczkami jest smacznym i soczystym pomysłem na obiad. Kurczaka należy starannie umyć, a następnie wysmarować solą, pieprzem, estragonem i czerwoną papryką. Mięso można faszerować ćwiartkami cytryny, cebulą, rozmarynem, tymiankiem oraz gałązką natki pietruszki. Nogi kurczaka związuje się sznurkiem. Polanie mięsa masłem sprawi, że kurczak uzyska apetyczną, chrupiącą i rumianą skórkę. Mięso piecze się w brytfance lub wysokim naczyniu żaroodpornym.

Kurczak z ryżem

Kurczak z ryżem

Kurczak zapiekany z ryżem to smaczne danie jednogarnkowe. Mięso z ryżem piecze się w naczyniu żaroodpornym, np. z marchewką albo cebulą. Udka lub piersi marynuje się w oliwie, czosnku, tymianku, oregano, słodkiej papryce, bazylii, ziołach prowansalskich, soli oraz pieprzu. Do naczynia dodaje się surowy ryż, startą na tarze marchewkę, pokrojoną cebulę i mięso. Kurczaka na ryżu oblewa się zalewą, którą przygotowuje się z masła, ostrej papryki i czosnku. Całość piecze się w piekarniku przez minimum godzinę.

Kurczak w miodzie

Kurczak w miodzie

Kurczak w miodzie jest aromatyczną potrawą w złocistej skorupce, którą przygotuje się w prosty i szybki sposób. Mięso należy dokładnie umyć, a następnie obtoczyć w marynacie wykonanej z soku wyciśniętego z cytryny, miodu, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, rozmarynu, soli i pieprzu. Potrawa będzie smaczniejsza, jeśli po zamarynowaniu kurczaka włoży się go na około 3 godziny do lodówki. Mięso piecze się w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Kurczak to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest kurczak na butelce piwa. Zamarynowanego kurczaka w całości należy nabić na umytą butelkę tak, aby szyjka wystawała na zewnątrz. Naczynie w połowie powinno być wypełnione piwem. Tak przygotowane danie należy piec przez półtorej godziny. Całość dobrze jest podać z fasolką szparagową lub ziemniakami pieczonymi. Kurczak na piwie zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka więc jest bardzo sycącym i pożywnym posiłkiem.

Polecane przepisy do kategorii Kurczak z rożna

Znaleźliśmy 10 przepisów w kategorii Kurczak z rożna