Łopian, nazywany rzepem lub łopuchem, to roślina z rodziny astrowatych, mająca duże sercowate liście, układające się w kształt rozety. Jest popularna w całej Polsce. W Azji uprawiana jako warzywo. Świeże korzenie łopianu można kupić w azjatyckich sklepach pod nazwą „gobo”. Ma słodko-gorzkawy smak i może służyć jako dodatek do m.in. zapiekanek i pikli.

Zastosowanie kulinarne łopianu

W kuchni najczęściej używa się młodych, niezbyt grubych korzeni łopianu.
Zbiera się je wczesną wiosną. Korzenie łopianu tnie się na plasterki i moczy w wodzie z octem, aby nie ściemniały. Są dobrym dodatkiem do zup, zapiekanek i pikli. Można je jeść na surowo, gotowane i smażone. Liście łopianu mogą być używane zamiennie jako szpinak. Łodygi świetnie nadają się do marynowania i kiszenia. W Wielkiej Brytanii z korzenia łopianu (z dodatkiem mniszka lekarskiego) produkowany jest orzeźwiający napój sodowy.

Właściwości łopianu

Łopian bogaty jest w witaminę C, fosfor i siarkę. Ma działanie antybakteryjne, moczopędne i grzybobójcze. Łopian zmniejsza wydzielanie się soków trawiennych, jednocześnie zwiększając ilość śluzów w układzie trawiennym. Roślinę stosuje się często w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych oraz pęcherzyka żółciowego. Łopian może być wykorzystywany do opatrywania ran, leczenia świąt skórnego i łupieżu.
Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, to niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu potraw. Przed zjedzeniem należy je namoczyć, gdyż wówczas mają galaretowatą konsystencję. Nasiona chia same w sobie nie mają smaku, przyjmują go od płynu, w którym się je moczy. Można dodawać je do deserów, sałatek, dressingów oraz do marynaty mięsnej. Wysoką zawartość wartości odżywczych szałwii hiszpańskiej docenią amatorzy zdrowego odchudzania, wegetarianie i sportowcy.

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy pochodzący z rejonu śródziemnomorskiego jest jedną z najpopularniejszych przypraw w świecie kulinarnym. Posiada charakterystyczny gorzkawy smak i korzenny zapach. Liść laurowy jest aromatycznym ziołem wykorzystywanym do wzbogacenia smaku mięs, marynat oraz zup, m.in. ogórkowej, kapuśniaku, czerwonego barszczu. Przyprawia się nim bigosy oraz gulasze. Najczęściej suszone liście laurowe dodaje się do potraw w całości, choć zastosowanie ma również wyciąg z liści oraz liście mielone.

Lubczyk

Lubczyk

Lubczyk to przyprawa, którą aromatyzuje się mięsa, sałatki, ciasta, a nawet alkohole. Ma ostry, intensywny zapach przypominający mięsny ekstrakt drożdżowy, inaczej kostki Maggi. W smaku lubczyk jest lekko gorzki i korzenny. Ze względu na dużą aromatyczność używa się go oszczędnie. Lubczyk stosowany jest również leczniczo jako środek wykrztuśny, regulujący układ pokarmowy, poprawiający pracę nerek oraz działający moczopędnie.

Oregano

Oregano

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to wieloletnia roślina zielona. Rośnie w Europie, Azji i Afryce. Uschnięte i pokruszone liście oregano stanowią doskonałą przyprawę o intensywnym aromacie i lekko gorzkim smaku. Lebiodkę można dodawać do sosów jogurtowych, sałatek, dań mącznych, mięsa, jaj, ryb oraz zup. Pizza, kanapki z łososiem, pomidory z mozzarellą, gulasz wieprzowy, ser pleśniowy, leczo, spaghetti, kurczak pieczony, a także grillowane kiełbasy i warzywa najlepiej smakują właśnie z dodatkiem oregano.

Koper

Koper

Koper jest łatwą w uprawie, popularną w kuchniach całego świata przyprawą do sałatek i aromatyczną bazą zupy koperkowej z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Liście oraz pędy koperku z baldachimami dodaje się do faszerowanych jajek, twarogów, owoców morza, potraw rybnych, sosów do kasz, masła ziołowego. Koper jest niezbędny do robienia kiszonek – wkłada się go do słoików z ogórkami i papryką oraz posypuje nim kiszoną kapustę i surówki. W kuchni przydaje się zarówno koper suszony, jak i świeży.

Kolendra

Kolendra

Kolendra jest zieloną rośliną jednoroczną. Jej ususzone i sproszkowane liście są wykorzystywane do produkcji olejków eterycznych, a także jako herbata oraz przyprawa do dań. Ziele ma właściwości moczopędne, rozkurczowe oraz wspomagające trawienie. Ususzoną kolendrę można zalać wrzątkiem, zaparzyć i wypić lub dodać do mięs, sałatek, past, zapiekanek a nawet słodkich wypieków. Ziele doskonale komponuje się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem, pomidorami, serami, ryżem i piernikiem. Przyprawa sprawdzi się w każdej kuchni.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Łopian