Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Krokiety rybne

Krokiety rybne

Magdusia1312 Magdusia1312

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Bahus Bahus
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kołduny litewskie

Kołduny litewskie

Bahus Bahus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi lubelskie

Pierogi lubelskie

Bahus Bahus
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy

Pyzy

Amberr8 Amberr8
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Omlet po chłopsku

Omlet po chłopsku

Mario Mario
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety serowe

Krokiety serowe

Natala1210 Natala1210
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: