Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Kluski grysikowe

Kluski grysikowe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalesniki zielone

Nalesniki zielone

Sztangiel Sztangiel
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zacierka

Zacierka

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski lane

Kluski lane

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka

Kopytka

Babcia Halinka Babcia Halinka
40

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki z cebulą

Paszteciki z cebulą

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny na słodko

Bliny na słodko

xorcio xorcio

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle po lwowsku

Knedle po lwowsku

czesio czesio

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chlebki pitta

Chlebki pitta

Makłowicz Makłowicz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: