Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Ciasto zacierkowe

Ciasto zacierkowe

kasandra6 kasandra6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciemne naleśniki

Ciemne naleśniki

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cynamonowe naleśniki

Cynamonowe naleśniki

Reniz Reniz
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cytrynowe naleśniki

Cytrynowe naleśniki

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czerwone naleśniki

Czerwone naleśniki

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: