Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Dukanowe leniwe

Dukanowe leniwe

rozanka rozanka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi

kar.mal kar.mal
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dyniowe naleśniki

Dyniowe naleśniki

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dyniowe rożki

Dyniowe rożki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dziady

Dziady

caroline1983 caroline1983
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dzybzalki

Dzybzalki

ewcia0903 ewcia0903

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Enchiladas

Enchiladas

montajka montajka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Farfale z sosem z awokado

Farfale z sosem z awokado

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: