Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Bliny piwne

Bliny piwne

Bahus Bahus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny ryżowe

Bliny ryżowe

rozwodka01 rozwodka01

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

bliny wg agusi

bliny wg agusi

agusia2361 agusia2361

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny ze śledziem

Bliny ze śledziem

Pyza Pyza
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny z kapustą

Bliny z kapustą

rozwodka01 rozwodka01
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny z selera

Bliny z selera

Bahus Bahus
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Błyskawiczne łazanki

Błyskawiczne łazanki

Ines Ines
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Borowikowe kotlety

Borowikowe kotlety

Termar Termar
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Borówkowe uszka

Borówkowe uszka

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: