Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Zacierki

Zacierki

justynak223 justynak223

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zacierka tarta

Zacierka tarta

mysliwa mysliwa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zacierka

Zacierka

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Włoskie pierożki

Włoskie pierożki

2milutka 2milutka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Włoskie kluski

Włoskie kluski

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenne pierogi

Wiosenne pierogi

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenne naleśniki

Wiosenne naleśniki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenne naleśniki

Wiosenne naleśniki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenne kopytka

Wiosenne kopytka

przejs przejs
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: