Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Pierogi z serem

Pierogi z serem

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi na ostro

Pierogi na ostro

zewa zewa
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenne naleśniki

Wiosenne naleśniki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy z boczkiem

Pyzy z boczkiem

zewa zewa
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle serowe

Knedle serowe

misia53 misia53

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety  z  mięsem

Krokiety z mięsem

Henia Henia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski na parze

Kluski na parze

Sarenka Sarenka
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jarmużowe kopytka

Jarmużowe kopytka

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: