Makaron z pomidorami Kategorie

Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Risotto to popularna włoska potrawa, którą przygotowuje się z ryżu smażonego na tłuszczu z cebulą i czosnkiem. Do dania można dodawać starty żółty ser, masło, jogurt naturalny, grzyby i warzywa. Risotto z pomidorami gotuje się z dodatkiem wytrawnego alkoholu, np. białego wina. Potrawę najlepiej przygotować ze świeżych pomidorów, obranych ze skórki i zmiksowanych na gładki mus. Do risotta można dodać filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony na oliwie z oliwek lub maśle. Danie przyprawia się posiekaną bazylią, solą oraz pieprzem.

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Salsa to sos pochodzący z Meksyku robiony z owoców, warzyw i pikantnych przypraw. Salsa pomidorowa składa się z pomidorów, papryki chilli, czosnku, cebuli i limonki. Najlepiej smakuje w lecie, kiedy pomidory są najświeższe, przez co sos ma wyjątkowy aromat. Jest bardzo prosta w przyrządzeniu i zajmuje ok. 15 min pracy. Sos ten może być podawany zarówno jako dodatek do pieczonych mięs, jak też dip do chipsów.

Pesto pomidorowe

Pesto pomidorowe

Pesto pomidorowe, nazywane również czerwonym pesto sycylijskim (wł. pesto alla sicilliana), przygotowywane jest na bazie suszonych na słońcu pomidorów. Dodatkowo do jego zrobienia potrzeba oliwy, parmezanu lub innego drobno startego, twardego sera, soli morskiej i orzeszków piniowych.. Pesto serwowane jest do pieczywa, sałat, serów, makaronów i innych dań. Sos można mrozić. W lodówce przechowuje się je do tygodnia. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ może nabrać gorzkiego smaku.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy to jeden z najpopularniejszych przecierów. Przygotowuje się go ze słodkich pomidorów, z których można pozbyć się pestek po pierwszym gotowaniu. Przecier warto zrobić z bazylią oraz czosnkiem, które wzbogacą smak sosu. Można go dodać do zupy, warzywnego leczo, gołąbków z mięsem mielonym, mięsnych krokietów bigosu oraz ryby. Sok warzywny z dodatkiem przecieru pomidorowego jest również bardzo zdrowy.

Sok pomidorowy

Sok pomidorowy

Najczęściej pomidory jadane są na surowo, jednak warto zwrócić uwagę na ich właściwości w postaci soku. Warzywo to jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają nowotworom oraz witaminy A i K, które zapobiegają krwotokom. Dzienna dawka to dwie szklanki soku pomidorowego. Jeśli jednak chcemy odnieść jak największe korzyści zdrowotne, należy pić świeżo wyciskany sok, ponieważ produkty ze sklepu mają często znaczne ilości soli, zatrzymującej wodę w organizmie.

Dip pomidorowy

Dip pomidorowy

Sos pomidorowy można zrobić z koncentratu, ketchupu, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów. Dobrze smakuje przyprawiony zarówno na ostro (np.chili), jak i łagodnie (np. bazylią, oregano i czosnkiem). Ostry dip pomidorowy do nachos, krakersów czy chipsów podkreśli smak słonych przekąsek. Tradycyjnego sosu z pomidorów używa się do pizzy i tortilli. Dip idealnie komponuje się z mięsem, np. kurczakiem, grillowanym, pieczonym, smażonym czy gotowanym na parze.

Pomidory marynowane

Pomidory marynowane

Pomidory marynowane to wyrazista i nietypowa przekąska. Sparzone pomidory mogą być konserwowane w słodkiej lub ostrej zalewie. Marynować można zarówno dojrzałe, czerwone pomidory, jak i zielone, suszone, a także koktajlowe. Pomidory można przygotować na sposób polski (z marchwią i cebulą) lub ukraiński (z koprem, chrzanem, czosnkiem i zieloną pietruszką). Stanowią idealną przystawkę do pieczonego mięsa, szczególnie kurczaka.

Znaleźliśmy 79 przepisów w kategorii Makaron z pomidorami

Makaron z fetą i pomidorami

Makaron z fetą i pomidorami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makaronowy duet

Makaronowy duet

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: