Maki to najpopularniejsza odmiana japońskiego sushi. Występuje pod różnymi nazwami: maki-zushi, sushi-maki czy maki mono. Potrawę tę przyrządza się z ryżu, octu ryżowego, ryby oraz różnych dodatków takich jak np. sos sojowy, marynowany imbir, awokado, owoce morza, grzyby lub świeży ogórek. Wszystkie składniki należy ciasno zawinąć w nori (cienkie arkusze prażonych alg morskich) używając do tego bambusowej maty. Gotowe rulony kroi się na średniej grubości talarki. 
Krewetki z grilla

Krewetki z grilla

Przystawką królującą na stołach w sezonie wakacyjnym są krewetki z grilla. Przed grillowaniem należy je zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki oraz czarnym, najlepiej świeżo mielonym, pieprzem. Krewetki nadziewa się na patyczki do szaszłyków i układa na rozgrzanym grillu – ruszt powinno się wcześniej posmarować tłuszczem, np. olejem. Owoce morza grilluje się aż do przyrumienienia, czyli około 3 minuty z każdej strony. Można je podawać z różnymi dipami.

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska opiera się na potrawach kuchni brytyjskiej, śródziemnomorskiej oraz tajskiej. Obfituje również w lokalne produkty, na przykład egzotyczne owoce i warzywa, zioła, przyprawy oraz owoce morza. Do najpopularniejszych dań kuchni australijskiej należą: pieczeń drobiowa, witchetty grubs (larwa ćmy), mięso i jaja emu, damper (pieczywo pszenne), zupa z groszku i szynki, a także kalmary. Anzac biscuits, czyli ciastka kokosowo-owsiane oraz słodkie lamingtons (ciasteczka biszkoptowe) to znane desery australijskie.

Ostrygi

Ostrygi

Są jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków. Najczęściej podawane są na surowo, choć przepisów na ostrygi jest znacznie więcej. Można je zapiekać, smażyć czy gotować. Co więcej – można spotkać także ostrygi wędzone, których wyjątkowy dymny posmak zauroczył już niejedną osobę. W najprostszej wersji te największe mięczaki podaje się na lodzie z plasterkami cytryny. Serwowane w ten sposób stanowią idealny dodatek do dobrej jakości szampana i mogą służyć za elegancką przystawkę na oficjalnym przyjęciu.

Krewetki

Krewetki

Krewetki to jedne z najpopularniejszych, morskich skorupiaków. Można je marynować, robić z nich szaszłyki, pasty, smażyć w cieście, grillować, zawijać (np. w mięsie) czy zapiekać. Krewetki świetnym dodatkiem do zup, sosów, past makaronowych, ryżu, czy sałatek. Można je jeść również na surowo, odrywając głowę od jadalnego tułowia. Mięso krewetek po ugotowaniu staje się zazwyczaj różowe bądź pomarańczowe. Zbyt długi proces smażenia lub duszenia może sprawić, że będą twarde i gumowate.

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza to jednocześnie bardzo wykwintne i szybkie w przygotowaniu danie. Można użyć mrożonych lub świeżych krewetek, małż, homarów, muli, ośmiornic oraz kalmarów. Najlepiej smakują, gdy zostaną krótko podsmażone na klarowanym maśle z dodatkiem świeżego czosnku. Do tego typu dania warto użyć ugotowanych al dente: spaghetti, tagliatelle czy farfalli. Idealnym rozwiązaniem będzie też połączenie neutralnego w smaku makaronu sojowego, ryżowego lub shirataki z intensywnym aromatem owoców morza.

Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze

Przysmakiem wywodzącym się z kuchni japońskiej są krewetki w tempurze, czyli cienkim i chrupiącym cieście. Tempurę przygotowuje się z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody, najlepiej gazowanej. Woda powinna mieć niską temperaturę, która sprawi, że ciasto będzie delikatne i chrupkie. W przyrządzeniu potrawy wykorzystuje się krewetki królewskie lub tygrysie, które po obróbce wstępnej (oprószenie solą, pieprzem i skropienie sokiem z cytryny) zanurza się w tempurze i smaży na głębokim, rozgrzanym oleju.

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza są przysmakiem krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Popularni przedstawiciele to homar, ośmiornica, krewetki, kraby czy ostrygi. Owoce morza świetnie komponują się z makaronami, pomidorami i papryczkami chilli. Mają podobne wartości odżywcze co ryby, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy z grupy B. Działają antynowotworowo i zwiększają odporność organizmu. Ze względu na częste zanieczyszczenia owoców morza, nie zaleca się podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Dania kuchni tajskiej przygotowywane są z różnych rodzajów ryżu, np. jaśminowego, inaczej khao hawm mali. Tajskie jedzenie jest pikantne. Najczęściej wykorzystywane przyprawy w tajskiej kuchni to chili, curry oraz czosnek. Specjałem kulinarnym w Tajlandii są słodko-kwaśne zupy, np. zupa krewetkowa lub z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Ulubione mięsa Tajlandczyków to wieprzowina, ryby oraz owoce morza, które przygotowują np. z grzybami mung lub serem tofu.

Polecane przepisy do kategorii Maki

Futomaki z koperkiem

Futomaki z koperkiem

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uramaki smok

Uramaki smok

DorotaZ DorotaZ

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sushi Kappa Maki

Sushi Kappa Maki

DorotaZ DorotaZ

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sushi Gunkan Maki

Sushi Gunkan Maki

DorotaZ DorotaZ

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy 121 przepisów w kategorii Maki

Ryż do sushi

Ryż do sushi

paulisia_elk paulisia_elk

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sushi

Sushi

rzerznik rzerznik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sushi czarownicy

Sushi czarownicy

czarownica czarownica

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sushi maki

Sushi maki

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sushi FutoMaki

Sushi FutoMaki

czarrna czarrna
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Futomaki smok

Futomaki smok

DorotaZ DorotaZ

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: