Marynata do żeberek może być przygotowana na wiele sposobów. Najważniejsze jest jednak, by przed zamarynowaniem mięsa dokładnie je obgotować. Następnie można przystąpić do przygotowania marynat – według uznania – np. z piwa, nalewek, ziół, przypraw czy też miodu. Klasyczna marynata do żeberek składa się z czosnku, cukru, sosu sojowego, ketchupu, oleju, imbiru, goździków i alkoholu. Mięso należy pokroić w kawałki, dokładnie wetrzeć w nie sól i pieprz, a na koniec zostawić na noc w aromatycznej marynacie.
Cebula marynowana

Cebula marynowana

Cebula marynowana idealnie nadaje się do sałatek, kanapek, przystawek oraz jako zakąska do alkoholu. Do jej przygotowania, oprócz cebuli (najlepiej pół na pół, białej z czerwoną), potrzeba odrobiny octu, soli, ziela angielskiego, pieprzu oraz liścia laurowego. Pasteryzuje się ją około piętnaście minut. Marynowana cebula jest gotowa do zjedzenia po kilku dniach, gdy przyprawy wraz z octem dobrze się przegryzą.

Marynata do szynki pieczonej

Marynata do szynki pieczonej

Szynka pieczona w marynacie to dobra i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie - nie zawiera chemicznych dodatków i konserwantów poprawiających smak. Warto przygotowywać ją zarówno na specjalne okazje, ale także by urozmaicić codzienne menu. By wybrane przez nas mięso po upieczeniu było kruche i soczyste, należy je odpowiednio przygotować. Najlepsza do tego celu okaże się marynata do szynki, którą zrobić można z pieprzu, aromatycznego kminku, słodkiej papryki, ale nierzadko także miodu, piwa czy musztardy.

Marynata do dziczyzny

Marynata do dziczyzny

Marynata do dziczyzny to głównie alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Dziczyzna świetnie smakuje również z dodatkiem warzywnym – z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, oliwą, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (np. rozmarynem, jałowcem, cząbrem, majerankiem czy też tymiankiem). Szybką marynatę z dziczyzny można przygotować z samej oliwy, musztardy i czosnku.

Marynata do szaszłyków

Marynata do szaszłyków

Marynata do szaszłyków jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nadaje się do każdego rodzaju mięsa, zarówno do drobiowego, wieprzowego, jak i też jagnięcego. Aby szaszłyki były smaczne i soczyste, trzeba je zamarynować (najlepiej w lodówce lub innym chłodnym miejscu) co najmniej dobę przed podaniem. Do zrobienia marynaty potrzeba majonezu (zamiennie jogurtu naturalnego), ketchupu pikantnego, cebuli oraz ulubionych przypraw. Szaszłyki świetnie smakują z kolendrą, ziołami prowansalskimi czy też curry.

Marynata do karkówki

Marynata do karkówki

Marynatę do karkówki z grilla lub piekarnika robi się bardzo prosto. Wystarczy sięgnąć po takie przyprawy jak pieprz, sól i paprykę a następnie wymieszać je z olejem. Inną marynatą do karczku jest mieszanka przypraw z miodem – to coś dla osób, które lubią staropolskie smaki. Do marynowania można wykorzystać także zalewę. Jak ją zrobić? Wystarczy ocet, olej lub coca-cola. Ta ostatnia nada mięsu wyjątkowej delikatności i aromatu.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Zalewę do grzybów marynowanych przyrządza się na bazie octu i wody oraz doprawia solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do marynaty należy także dodać ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Interesujący smak mają grzyby marynowane na słodko z dużą ilością cukru i cebulą. Kolejną przekąską przyrządzaną np. z maślaków są kiszone grzyby, do których używa się m.in. soli oraz oleju.

Znaleźliśmy 101 przepisów w kategorii Marynata do żeberek

żeberka w miodzie

żeberka w miodzie

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

luna19 luna19
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka w marynacie

Żeberka w marynacie

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka marynowane

Żeberka marynowane

Bahus Bahus
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: