Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18886 przepisów w kategorii Mięso

Jagnię Abla

Jagnię Abla

Lucy Lucy
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bitki z drobiu opiekane

Bitki z drobiu opiekane

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Saciwi z kurczaka (Gruzja)

Saciwi z kurczaka (Gruzja)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety de volaille z rusztu

Kotlety de volaille z rusztu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schabowy z solanki

Schabowy z solanki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Swojska wołowina w piwie

Swojska wołowina w piwie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Frykas z kurczaka

Frykas z kurczaka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz (Żydowska)

Gulasz (Żydowska)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: