Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18886 przepisów w kategorii Mięso

Zrazy z kury

Zrazy z kury

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki

Marta1986 Marta1986

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki

Duusiak Duusiak

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

zrazy z karkowki

zrazy z karkowki

olimpia200 olimpia200

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy ziołowo-czosnkowe

Zrazy ziołowo-czosnkowe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy z indyka

Zrazy z indyka

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy ze śliwkami

Zrazy ze śliwkami

Galeo Galeo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

darmiona darmiona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: