Naleśniki wytrawne stanowią sporą konkurencję smakową dla naleśników na słodko. Można serwować je na śniadanie, obiad i kolacje, zabierać do pracy czy podawać jako przekąskę na przyjęciach. Najlepiej smakują z dodatkiem mięsa i serów, polane sosem i zapiekane w piekarniku.

Wegetariańskie naleśniki

Naleśniki z warzywami to propozycja potrawy, która dobrze sprawdzi się w diecie wegetarian. Można przyrządzić je w wersji tradycyjnej - ze szpinakiem i czosnkiem lub z burakami i bobem. Dobrze sprawdzą się również naleśniki z farszem przygotowanym z brokułów, pomidorów, marchewki, kukurydzy, dyni i cukinii.

Naleśniki z mięsem i warzywami

Naleśniki z warzywami można przygotować również z dodatkiem mięsa. Najpopularniejszym rodzajem mięsa dodawanym do naleśnikowego farszu jest filet z kurczaka oraz wieprzowe lub wołowe mięso mielone. Można dodać do nich również ser. Do naleśników ze szpinakiem i kurczakiem sprawdzi się ser twarogowy lub pleśniowy. Natomiast do zapiekanych naleśników z burakami polecany jest ser kozi.

Sos do naleśników

Smak naleśników z warzywnym nadzieniem dobrze podkreśli sos. Do naleśników ze szpinakiem idealnie sprawdzi się sos beszamelowy, jogurtowy lub czosnkowy. Z kolei smak naleśników z burakami idealnie podbije sos holenderski czy pietruszkowy. Natomiast sos imbirowy doskonale podkreśli smak naleśników z farszem dyniowym.
Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki meksykańskie przygotowuje się bardzo prosto. Kluczowy jest tutaj farsz zrobiony na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli i przypraw. Wystarczy wszystkie składniki razem wymieszać, umieścić na placku i całość zawinąć. Takie naleśniki po meksykańsku można przygotować także z kurczakiem i pomidorami. W każdej wersji smakują one znakomicie, szczególnie kiedy dodamy do nich ostry sos na bazie papryki i pomidorów. W wersji łagodnej można sięgnąć po sos czosnkowy lub guacamole.

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki zazwyczaj jemy ze słodkim nadzieniem. Jednak nie jest to jedyna opcja. Naleśniki na słono podbijają serca coraz większej liczbie osób. Można je przygotować z farszem warzywnym, grzybowym lub mięsnym. Jedną z propozycji farszu do naleśników na słono jest podsmażone mięso mielone z pieczarkami lub warzywami. Takie danie warto podawać z jakimś sosem – najlepiej sprawdzi się pomidorowy, czosnkowy lub salsa. Całości dopełni starty ser, który podkreśli walory smakowe naleśników na ostro.

Naleśniki z Nutellą

Naleśniki z Nutellą

Naleśniki z Nutellą w środku to pyszny deser, drugie śniadanie lub obiad. Najlepsze w tym wydaniu będą puszyste naleśniki biszkoptowe, naleśniki czekoladowe lub pancakes. Naleśniki z Nutellą i bananami, Nutellą i mascarpone lub owocami można podać na dwa sposoby. Pierwszy polega na rozsmarowaniu cienkiej warstwy orzechowego kremu na usmażonym naleśniku i ułożenie pozostałych dodatków. Drugim sposobem jest potraktowanie Nutelli również jako gęstego sosu. Naleśniki z Nutellą najlepiej składać w trójkąt.

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami najczęściej podaje się w formie zapiekanej w piekarniku. Do środka można włożyć sezonowe lub mrożone warzywa. Najpopularniejsze są naleśniki z cebulą, marchewką, czosnkiem, papryką, cukinią i bakłażanem. Chociaż bardzo dobrze smakują w wersji wegetariańskiej, można je także przygotować z kurczakiem i pieczarkami. Przed pieczeniem naleśniki można ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym i posypać serem – parmezanem lub mozzarellą.

Naleśniki dietetyczne

Naleśniki dietetyczne

Naleśniki w wersji fit to te przygotowane z mąki z pełnego przemiału lub bezglutenowej. Do pierwszej grupy należy mąka żytnia, owsiana, razowa, orkiszowa i jęczmienna. Idealne do naleśników są także: kokosowa, migdałowa, kukurydziana, ryżowa, jaglana i sojowa. Dietetyczne naleśniki bez mąki to te, w których została ona zastąpiona siemieniem lnianym, płatkami ryżowymi lub jaglanymi. Naleśniki w wersji fit należy smażyć bez tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem to wytrawne danie, które można modyfikować na różne sposoby. Smacznymi składnikami w takiej kompozycji są również: szpinak, serek mascarpone, suszone pomidory i feta. Przygotowując naleśniki, które będą nadziewane farszem na słono, można dodać do ciasta szczyptę ziół prowansalskich, suszony koperek lub czosnek granulowany. Roladki z naleśników z łososiem i kremowym serkiem to znakomity pomysł na przekąskę dla gości lub drugie śniadanie do pracy.

Znaleźliśmy 70 przepisów w kategorii Naleśniki z warzywami