Aronia to istna bomba witaminowa i najzdrowszy ze znanych owoców jagodowych. Sezon na ten odżywczy i antytoksyczny owoc, szeroko polecany cukrzykom, trwa od połowy lipca do sierpnia. Regularnie jedzona i pita aronia, a także jej przetwory zapobiegają miażdżycy, chorobom serca oraz uspokajają. Niezwykle popularna i bardzo smaczna jest aroniówka – nalewka z aronii. Owoce te zupełnie nie nadają się do produkcji wina, gdyż bardzo słabo fermentują. Najlepiej samemu wycisnąć z nich sok do przetworów lub nalewki i mieć pewność co do jego wysokiej wartości prozdrowotnej i zawartości witamin. Do przygotowania mocnej nalewki z aronii idealnie nadaje się spirytus, czysta wódka bądź bimber. Aroniówkę warto doprawić cynamonem, goździkami, wanilią czy kardamonem. Dodatek kwasku cytrynowego oraz dużej ilości cukru to podstawa. Konfitury, galaretki i dżemy z niepozornych aronii świetnie smakują z mięsem i wędlinami. Ich smak dobrze podkreśli kieliszek lub dwa mocnej nalewki z soku aronii, najlepiej z uprawy ekologicznej.
 
Nalewka owocowa

Nalewka owocowa

Końcówka lata to najlepszy okres na domowe przetwory. Wśród niech na szczególną uwagę zasługuje nalewka owocowa, którą przygotować można na bazie wódki lub spirytusu. Ciekawą odsłoną takiego trunku jest nalewka z pigwy - pysznie smakuje, a przy tym rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory. Nalewka z wiśni lub z aronii to z kolei propozycja ale wielbicieli bardziej wyrazistych smaków - warto zaserwować ja do dziczyzny lub potraw jednogarnkowych. Owocowa nalewka doskonale sprawdzi się też w roli oryginalnego podarunku, który warto uzupełnić o samodzielnie przygotowany wypiek.

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu jest pomocna w leczeniu przeziębienia. Jej skład sprawia, że działa ona napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Dodatkowo łagodzi ból oraz przeczyszcza. Do przygotowania nalewki z czarnego bzu potrzeba około kilograma owoców, litra spirytusu, trochę wody i cukru. Po wymieszaniu składników powinna być przefiltrowana i odstawiona na około pół roku- dopiero po tym czasie jest zdatna do picia.

Nalewka z winogron

Nalewka z winogron

Nalewka winogronowa to propozycja dla wymagających smakoszy napojów alkoholowych. Trunek ten przyrządza się z dojrzałych winogron zarówno jasnych jak i ciemnych. W zależności od użytych owoców nalewka przyjmuje barwę słomkową lub ciemnoczerwoną. Trunek z winogron ma zazwyczaj ok. 40-45% zawartości alkoholu. Większą jego ilość osiąga natomiast nalewka na spirytusie. Nalewkę podaje się gościom w małych kieliszkach, najczęściej do pikantnych przekąsek czy mięs.

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny

Nalewki domowe są obecnie niesamowicie popularne. Kolorowe buteleczki wypełnione gęstym, lepkim płynem cieszą oko i podniebienie.  Miedzy innymi żurawinówka pojawia się na półkach spiżarni. Nalewkę tą przygotowujemy na spirytusie, bądź na wódce. Do jej przygotowania wykorzystujemy żurawinę suszoną lub świeżą. Potrzebny będzie również dodatek cukru i tak naprawdę to już wszystko. Teraz pozostaje czekać minimum kilka miesięcy, a później można cieszyć się jej smakiem i zdrowotnymi właściwościami, z których jest znana.

Nalewka z borówki

Nalewka z borówki

Nalewkę z borówki robi się na bazie spirytusu lub wódki. Alkohol można zrobić z borówki amerykańskiej, jagód leśnych lub brusznicy, czyli borówki czerwonej. Owoce po umyciu przekłada się do słoika lub gąsiora, zasypuje cukrem i zalewa alkoholem. Naczynie z borówkami odstawia się w ciepłe miejsce na okres od 2 tygodni do 3 miesięcy. Następnie nalewkę przecedza się przez gazę, aby w gąsiorze został czysty płyn. Alkohol pozostawia się na kolejne 3-6 miesięcy.

Nalewka z malin

Nalewka z malin

Nalewka z malin najlepiej sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Skutecznie zbija ona gorączkę podczas przeziębień. Dodatkowo w przypadku kobiet, pomaga ona uśmierzyć ból podczas miesiączki. Aby przygotować nalewkę wystarczy trochę alkoholu (np. wódki lub spirytusu), wody, cukru, wiśni oraz miodu. Butelkę z wymieszanymi, wszystkimi składnikami należy leżakować co najmniej 5 tygodni – dopiero po tym okresie nalewka jest zdatna do wypicia.

Polecane przepisy do kategorii Nalewka z aronii

Znaleźliśmy 45 przepisów w kategorii Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Creator Creator
16

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wódka z aronii

Wódka z aronii

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Staropolska nalewka

Staropolska nalewka

Termar Termar

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalewka z Aronii

Nalewka z Aronii

MIglanc MIglanc
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

nalewka aroniowa

nalewka aroniowa

jolazmu jolazmu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wino aroniowe

Wino aroniowe

p.ziemichod p.ziemichod

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Aroniówka.

Aroniówka.

PannaLiliana PannaLiliana

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Aroniówka

Aroniówka

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Aroniówka.

Aroniówka.

czekoladka_m czekoladka_m

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Aroniówka 3

Aroniówka 3

Wafelek2601 Wafelek2601

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: