Pączki bezglutenowe przygotowuje się na bazie mąki jaglanej. Nie potrzeba do nich masła, jajek ani cukru. Są lekko słodkie w smaku, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do ich przygotowania potrzeba, oprócz mąki jaglanej, odrobiny mąki ryżowej białej, ugotowanych ziemniaków, mleka sojowego lub ryżowego, mąki ziemniaczanej, tofu, syropu klonowego, łyżeczki sody i oleju do smażenia. Dodatkowo do pączków można dodać gumę ksantanową (to naturalna substancja zagęszczająca i emulgująca).
Tłusty czwartek

Tłusty czwartek

Najpopularniejsze słodkości, jakie przygotowuje się na tłusty czwartek, to faworki, inaczej chrusty, oraz pączki z nadzieniem lub dziurą w środku, czyli tak zwane oponki. Domowe pączki robi się z ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Deser można nadziewać różaną konfiturą, czekoladą, budyniem, serem lub dżemem owocowym. Po ostygnięciu pączki oblewa się białym lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Faworki drożdżowe to delikatne i kruche ciasto z dodatkiem śmietany. Doskonale smakują do kawy lub herbaty.

Znaleźliśmy 2 przepisów w kategorii Pączki bezglutenowe