Pieczarki to jedne ze smaczniejszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni grzybów.
Najchętniej stosowane, jako dodatek do dań głównych w postaci sosów, ale także jako składnik pierogów, krokietów czy zapiekanek. Pomysłowi wielbiciele naszego grzyba potrafią wyczarować z niego prawdziwe pyszności: pieczarki panierowane, faszerowane różnymi rodzajami mięs czy warzyw, w formie kotletów ale często także marynowane, wyglądają i smakują doskonale.

Po pieczarki sięgają również mniej wytworni kucharze, ponieważ, grzyb ten jest szybki w przygotowaniu i nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej. Potrzebny będzie tylko atlas grzybów jadalnych lub zaufanie do sprzedającego a potem wszystko jest już proste.

Dobieranie jednak odpowiednich dodatków może nie być zbyt łatwe. Ponieważ, grzyby z natury są ciężko strawne musimy uważać, aby nie zafundować sobie żołądkowych nieprzyjemności.

Najlepszymi dodatkami ułatwiającymi trawienie są przyprawy takie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber czy jałowiec, dzięki nim każdy będzie mógł się delektować niesamowitym smakiem i aromatem pieczarek.

W tym dziale znajdziecie inspirujące przepisy z pieczarkami. Wspaniała kolekcja utworzona z receptur naszych użytkowników. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 1829 przepisów w kategorii Pieczarki

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami

eliza739 eliza739

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Wafelek2601 Wafelek2601

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczarki w zalewie 5

Pieczarki w zalewie 5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzybki w occie

Grzybki w occie

Nati1.28 Nati1.28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Sabina86 Sabina86

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: