Propozycją na kolację może być kukurydza pieczona, na przykład z masłem chili. Przepis jest banalnie prosty – wystarczy przygotować masło chili (masło roztopić, połączyć z pieprzem, solą, natką pietruszki, papryczką chili i startą skórką z limonki), posmarować nim kolby kukurydzy, a następnie upiec w piekarniku.
Sałatka z kukurydzą

Sałatka z kukurydzą

Kukurydza ma szerokie zastosowanie przy produkcji sałatek. Pożywnym posiłkiem jest sałatka z kukurydzą, brokułami oraz jajkiem z tartym parmezanem. Świetnie smakuje polana sosem cezara (majonez, musztarda, miód, sos sojowy, sól, pieprz, czosnek). Wspaniałym pomysłem na wielkanocny stół jest warstwowa sałatka z jajkiem, kukurydzą i tuńczykiem, posypana tartym żółtym serem. Doskonałą kompozycją jest również sałatka z kukurydzą, porem, ananasem i wędzonym kurczakiem, z sosem z majonezu i jogurtu.

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzanej są bezglutenowe i dietetyczne, pod warunkiem, że zostaną usmażone bez tłuszczu. Naleśniki w wersji fit można posłodzić ksylitolem, przełożyć malinową konfiturą z lub musem z mango. Wytrawna opcja kukurydzianych naleśników to ta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, tuńczykiem lub pieczonymi warzywami. Do ciasta naleśnikowego można dodać jajko i mleko, ale będą też pyszne w wersji wegańskiej. Naleśniki z mąki kukurydzianej mają piękny, żółty kolor.

Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy

Wielbicielom meksykańskiej kuchni z pewnością zasmakuje zupa krem z kukurydzy. Jest bardzo sycąca, a z dodatkiem odrobiny chili oraz imbiru świetnie rozgrzewa organizm w chłodniejsze dni. Można ją przyrządzić przy użyciu kolb kukurydzy bądź kukurydzy konserwowej z puszki. Do jej przygotowania, poza kukurydzą, potrzebne są ziemniaki, bulion, masło, śmietana 18%, papryczka chili oraz przyprawy (sól, pieprz, imbir, kurkuma, pieprz cayenne, słodka papryka). W niektórych przepisach zamiast śmietany stosuje się mleczko kokosowe.

Kukurydza z grilla
Placki kukurydziane

Placki kukurydziane

Smaczną przystawką na każdą imprezę będą placki kukurydziane o słodko-ostrym smaku. Do ich przygotowania wykorzystuje się odcięte od kolb ziarna kukurydzy, ostrą czerwoną papryczkę, jajko, mąkę pszenną, cebulę dymkę oraz odrobinę brązowego cukru. Pomysłem na śniadanie na słodko są puszyste placki kukurydziane. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki (mąka kukurydziana lub kasza, zmielone siemię lniane, słód – na przykład miód, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, soda oczyszczona), uzyskaną masę na chwilkę odstawić, a następnie na rozgrzanej patelni smażyć placuszki. Można je podawać z rozmaitymi dodatkami: cukrem pudrem, powidłami, etc.

Chleb kukurydziany bezglutenowy

Chleb kukurydziany bezglutenowy

Ciasto na chleb kukurydziany można przygotować z dodatkiem mąki pszennej lub bez – wówczas uzyskuje się pieczywo bezglutenowe. Chleb otrzymuje się szybko – przygotowanie zajmuje do 40 minut. Aby uzyskać bezglutenowy chleb kukurydziany wykorzystuje się mąkę kukurydzianą, kukurydzę z puszki, jaja, kefir, olej roślinny, sól oraz proszek do pieczenia.

Znaleźliśmy 4 przepisów w kategorii Pieczona kukurydza