Piwo to jeden z najstarszych napojów alkoholowych. Zwykle zawiera około 4-6 procent alkoholu. Przygotowuje się go z brzeczki piwnej (wyciągu słodowego z dodatkiem chmielu) zaszczepionej drożdżami i poddanej fermentacji w kadziach. Piwo następnie jest filtrowane i niekiedy pasteryzowane. Sprzedaje się je w butelkach lub puszkach. Smak piwa w większości zależy od typu użytego słodu, rasy drożdży oraz sposobu fermentacji. Najważniejsze typy piwa to: pilzneńskie (jasne), dortmundzkie (jasne) i monachijskie (ciemne)

Popularny kurczak na piwie dzięki temu trunkowi nabiera zupełnie innego charakteru smakowego. Piwo to także doskonały dodatek do ciast, naleśników, a nawet chleba- dzięki niemu stają się miękkie i puszyste.

Karp w piwie to wspaniały sposób na urozmaicenie jego smaku, a zupa piwna rozgrzeje organizm w chłodniejszy dzień.  Piwo ma także właściwości zdrowotne, orzeźwia, pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego oraz oczyszcza nerki. Warto, więc skosztować tradycyjnego grzańca z przyprawami i miodem. Poniżej znajdziecie ciekawe pomysły na potrawy z dodatkiem chmielowego płynu!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Piwo

Znaleźliśmy 105 przepisów w kategorii Piwo

aromatyczne piwo

aromatyczne piwo

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciemne piwo z kawy.

Ciemne piwo z kawy.

jaNina jaNina
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Drink na bazie piwa

Drink na bazie piwa

mitofri mitofri
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzane piwko

Grzane piwko

cremebrule cremebrule
17

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzane piwo

Grzane piwo

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzane piwo

Grzane piwo

kwiatkibratki kwiatkibratki
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

grzane piwo z miodem

grzane piwo z miodem

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzane piwo z miodem

Grzane piwo z miodem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzane piwo z żółtkiem

Grzane piwo z żółtkiem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: