Ciasto drożdżowe to smaczny i łatwy do zrobienia deser, idealny do kawy lub herbaty. Najważniejszymi składnikami placka są drożdże. Ciasto przygotowuje się z mleka, cukru, masła, jajek, mąki pszennej oraz świeżych drożdży. Masło z mlekiem i cukrem rozgrzewa się w rondlu. Po ostudzeniu, płyn miksuje się z jajkami, dodaje drożdże i odstawia w ciepłe miejsce na kilka godzin. Do ciasta dodaje się przesianej przez sito mąkę i całość zagniata rękami, aż powstanie jednolita i elastyczna masa. Placek drożdżowy piecze się z truskawkami, jagodami, wiśniami, porzeczkami, borówkami lub jeżynami. Do pieczenia najlepiej użyć metalowych form, wysmarowanych margaryną. Owoce po umyciu układa się na wierzchu ciasta. Placek drożdżowy z owocami posypuje się słodką kruszonką. Przygotowuje się ją z cukru, mąki pszennej oraz masła. Puszyste ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub cukrem waniliowym. Słodki deser jest idealny na domowe uroczystości lub jako przekąska w ciągu dnia, np. z ciepłym napojem.

Placek drożdżowy bez wyrabiania

Placek drożdżowy można przygotować bez ręcznego wyrabiania ciasta, należy tylko zachować odpowiednią kolejność łączenia składników. Do dużej miski wsypuje się rozdrobnione drożdże i zasypuje je cukrem. Jajka roztrzepuje się widelcem i wlewa do miski. Następnie dodaje się olej, ciepłe mleko, mąkę przesianą przez sito oraz szczyptę soli. Całość zakrywa się ścierką i odstawia na kilka godzin w ciepłe miejsce. Masę najlepiej wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto drożdżowe wylewa się do formy i układa na wierzch owoce, np. jabłka, maliny, truskawki, jagody. Placek można doprawić cynamonem, cukrem waniliowym lub wiórkami kokosowymi. Owoce przykrywa się kruszonką i całość piecze w piekarniku.

Placek drożdżowy z serem

Ciasto drożdżowe z serem to inaczej strucla serowa. Placek jest bardzo miękki i wilgotny. Do tradycyjnego ciasta drożdżowego dodaje się serowe nadzienie z półtłustego twarogu, cukru waniliowego i żółtek. Na ciasto wylewa się masę i całość posypuje słodką kruszonką. Deser idealnie smakuje ze szklanką mleka lub gorącej czekolady.
Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem można przygotować z ciasta bez wyrabiania. Wystarczy odrobina mąki tortowej, szklanka cukru, kilka jajek, mleka, soli, oleju lub oliwy z oliwek, drożdży i rabarbaru (łodyg nie należy obierać). Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto po wyrośnięciu miksuje się i ponownie przykrywa na około półtorej godziny. Placek drożdżowy z rabarbarem piecze się przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy trochę mąki pszennej, drożdży, cukru, masła, jajek, ciepłego mleka, skórki z cytryny i śliwek węgierek (są najlepsze do wypieków). Ciasto świetnie smakuje z kruszonką zrobioną z mąki, cukru pudru, wanilii i ciepłego masła. Placek drożdżowy ze śliwkami najlepiej piec z termoobiegiem lub funkcją góra-dół, w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Ciasto można posypać na wierzchu cynamonem lub cukrem pudrem.

Placek drożdżowy z jabłkami

Placek drożdżowy z jabłkami

Placek drożdżowy z jabłkami to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Do jego zrobienia potrzeba mąki pszennej, drożdży, cukru, jajka, mleka, masła, oliwy z oliwek, odrobiny soli i kilku dużych jabłek. Owoce powinny być dokładnie umyte i obrane. Z jabłek należy również usunąć gniazda nasienne. Placek drożdżowy piecze się przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Placek drożdżowy z truskawkami

Placek drożdżowy z truskawkami

Placek drożdżowy z truskawkami to pyszny i niesamowicie aromatyczny wypiek. Przygotowuje się go ze świeżych drożdży, mleka, jajek, drobnego cukru, mąki pszennej, masła i dużej ilości owoców (w tym przypadku świeżych truskawek). Świetnie smakuje z kruszonką, którą można zrobić z odrobiny zimnego masła, cukru pudru i mąki. Ciasto piecze się w trybie z termoobiegiem przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Gotowy placek drożdżowy z truskawkami można polać lukrem cytrynowym lub cynamonem.

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy w porównaniu do innych rodzajów ciast nie zawiera dużo cukru oraz tłuszczu. Jego podstawowymi składnikami są mąka oraz drożdże. Takie ciasto jest podstawą do wyrobu zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich – np. babek wielkanocnych, ciast z owocami, ciast z makiem, kulebiaków, pasztecików, drożdżówek, pączków, racuchów, blinów czy naleśników. Drożdże mogą być użyte do wyrobu spodów do pizzy bez dodatku jajek.

Polecane przepisy do kategorii Placek drożdżowy z owocami

Znaleźliśmy 17 przepisów w kategorii Placek drożdżowy z owocami