Polędwiczki w sosie borowikowym świetnie sprawdzą się na obiad. Potrawę można podawać z ugotowanymi bądź upieczonymi ziemniakami, a także kopytkami, kluskami śląskimi, ryżem, kaszami i warzywami grillowanymi. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo borowikowym dobrze komponują się również z surówkami, na przykład z pora, kapusty pekińskiej bądź marchewki i jabłka. Do przygotowania dania można użyć grzybów świeżych, mrożonych, gotowanych, suszonych albo marynowanych.
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa w kuchni polskiej podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem. Przygotowuje się ją na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem gęstej śmietany. Zazwyczaj do zup grzybowych stosuje się pieczarki, borowiki, kurki i maślaki. Z grzybową dobrze komponują się takie przyprawy, jak oregano, pietruszka, ziele angielskie i bazylia. Aby zupa była bardziej dietetyczna, można pominąć śmietanę lub zmniejszyć jej ilość do jednej łyżki.

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami to wyjątkowe danie o leśnym smaku i aromacie. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników-ulubiony makaron, kilka prawdziwków, cebula, kremowa śmietana i przyprawy. Mimo swojej prostoty danie to smakuje wyśmienicie, jeśli raz go spróbujemy będziemy do niego wracać ponownie nie raz. Makaron z prawdziwkami to dobry pomysł na danie obiadowe lub na kolacje we dwoje.

Krem z borowików

Krem z borowików

Zupę krem z borowików suszonych, mrożonych lub świeżych robi się na niewielkiej ilości bulionu warzywnego. Można do niego dodać pół kieliszka wina, a także parmezan, który zagęszcza zupę (podobnie jak śmietana i mąka). Aby przyrządzić krem, wystarczy zblendować na jednolitą masę wywar z grzybów podsmażonych na maśle. Krem borowikowy nadaje się do podania na kolacji wigilijnej zamiast barszczu z uszkami. Najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Risotto z borowikami

Risotto z borowikami

Risotto z borowikami można przyrządzić zarówno ze świeżych jak i z suszonych grzybów. Suszone grzyby należy namoczyć (najlepiej na całą noc) przed dodaniem ich do potrawy. Risotto z grzybami i kurczakiem lub boczkiem to doskonały pomysł na obiad. Do risotto z borowikami należy dodać czosnek, cebulę, pieprz i sól. Będzie wyśmienite, jeśli podlejemy je winem i dodamy starty ser, np. parmezan.

Borowiki

Borowiki

Borowiki, w szczególności szlachetne, to grzyby z których można przygotowywać rozmaite dania oraz dodatki do potraw. Grzyby dobrze smakują w octowej marynacie, podawane na zimno, np. jako przystawka na przyjęciu. Z borowików można zrobić aromatyczną zupę krem lub sos – idealny do makaronu, kaszy, kopytek, ziemniaków i mięsa. Grzyby wykorzystuje się także do farszu na pierogi lub do jajek. Występują w lasach w czerwcu i lipcu. Grzyby można ususzyć, pamiętając, aby wcześniej dokładnie je oczyścić.

Polecane przepisy do kategorii Polędwiczki w sosie borowikowym

Znaleźliśmy 1 przepisów w kategorii Polędwiczki w sosie borowikowym