Najczęściej sprowadzanym i wybieranym cytrusem na rynku jest pomarańcza o miękkiej pomarańczowej skórce i słodkim włóknistym miąższu. Pomarańcze uprawia się w Brazylii, Stanach Zjednoczonych (Floryda i Kalifornia) oraz w Chinach. 

Dania z pomarańczami

Z cytrusów można przygotować smaczną sałatkę z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi. Warto mieszać smaki, dodając do tego zestawu kurczaka i kalafior, które wzbogacą potrawę. Warto też pomyśleć o dodaniu kilku kropel soku z pomarańczy do lukru. Przełamie słodki smak i nada lekkości oraz świeżości wypiekom. Dania mięsne często dekorowane są plasterkami pomarańczy lub używa się soku z cytrusów do podkreślenia aromatu. Smaczne są takie potrawy jak: łosoś z pomarańczą i żurawiną, grillowany kurczak z serem i szparagi z sosem pomarańczowym, tagliatelle z szynką parmeńską, tartą dynią i kremowym sosem z pomarańczy czy piersi kaczki z sosem pomarańczowo - imbirowym. Z pomarańczami wyśmienicie smakują również owoce morza, szczególnie krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym i limonką.


Pomarańcze - wartości odżywcze

Pomarańcze zawierają dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu, zaś włókna owocu są cennym źródłem błonnika. Olejek pomarańczowy ma właściwości antydepresyjne i uspokajające. Pomarańcze można jeść na surowo lub łączyć z innymi składnikami. Poza obranymi ze skórki cytrusami, najbardziej popularny jest pyszny sok pomarańczowy, który można kupić w sklepie lub zrobić samemu. 

Napoje z pomarańczami

W letnie upały można stworzyć dwukolorowe smoothie z mango, banana i pomarańczy, przygotować orzeźwiającą lemoniadę czy zrobić pyszne pomarańczowe lody. Natomiast zimą sprawdzają się herbaty, grzane piwa oraz wina z dodatkiem imbiru i pomarańczy.

Desery i ciasta z pomarańczą

Pomarańcza jest również idealnym dodatkiem do ciast. Można przygotować tort makowy z pomarańczą albo ciasto pomarańczowe - możliwości jest bardzo dużo. Skórkę cytrusa dodaje się do sernika, by wzbogacić smak i aromat ciasta.

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe piecze się się z dodatkiem zblendowanych lub rozdrobnionych w malakserze pomarańczy. Najlepiej razem ze skórką. Ważne jest, by przed rozdrobnieniem owoców usunąć z ich wnętrza pestki. Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy przyrządza się z ugotowanych w wodzie z cukrem cytrusów. Ciasto pomarańczowe można też przygotować jedynie z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej. Tego typu wypiek jest bardzo aromatyczny i doskonale smakuje z kremem śmietankowym lub cynamonem.

Nalewka z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy jest smaczna, słodka i aromatyczna. Doskonale sprawdzi się podczas eleganckich przyjęć oraz jako poobiedni deser. Pomarańcze należy umyć i pokroić na ćwiartki. Opcjonalnie można je obrać. Następnie owoce zasypuje się cukrem oraz goździkami i odstawia na kilka dni. Po tym czasie pomarańcze zalewa się spirytusem i umieszcza w zacienionym miejscu na trzy miesiące. Na koniec nalewkę przecedza się przez sito o drobnych oczkach i przelewa do butelek.

Sałatka z pomarańczą

Sałatka z pomarańczą

Sałatkę z pomarańczami można przygotować, dodając różne składniki. Najbardziej popularna jest sałatka z pomarańczą, granatem, rukolą i orzechami włoskimi. Do owoców można dodać również ugotowanego kurczaka, awokado, ser feta, pomidory lub czerwoną cebulę. Do sałatki z pomarańczą warto wkroić także inne owoce (kiwi, banany, winogrona, brzoskwinie). Sałatka idealnie sprawdza się na przyjęciach oraz spotkaniach ze znajomymi.

Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa to rodzaj szybkiego i łatwego do przygotowania ciasta owocowego. Ciasto przygotowuje się na bazie mąki, masła, śmietany oraz jajek. Do tych składników dodawana jest utarta skórka ze sparzonej pomarańczy. Najbardziej popularna jest tarta pomarańczowa z bezą. Do ciasta można również dodać czekoladę, budyń, ser mascarpone lub ricottę. Tarta może być serwowana na wielkanocnym stole lub przyjęciu. Idealnie sprawdza się także w czasie letnich upałów.

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy cointreau to 40 procentowy alkohol, najpopularniejszy wśród likierów triple sec. Ma wyrazisty słodko-gorzki smak skórek pomarańczy. Likier można pić z lodem np. jako aperitif, rozcieńczać z wodą mineralną lub wykorzystać do robienia drinków. Margaritę przygotowuje się z cointreau, tequili oraz soku z limonki i podaje w schłodzonym kieliszku. Drink cosmopolitan powstaje z wódki cytrynowej, likieru triple sec, soku żurawinowego i limonkowego. Szkło do podania alkoholu można schłodzić, a brzegi ozdobić cukrem i plastrem limonki.

Dżem z pomarańczy

Dżem z pomarańczy

Dżem pomarańczowy można przygotować z owoców całych wraz ze skórką oraz dokładnie obranych. Pierwszy wariant jest bardziej aromatyczny, dzięki zawartym w skórce olejkom eterycznym, może jednak mieć delikatnie gorzki posmak, dlatego w tym przypadku niezastąpionym dodatkiem będzie świeży imbir. Dzięki niemu cała kompozycja smakowa nabiera ostrej nuty. Dżem z pomarańczy bez cukru można przygotować szczególnie wtedy, gdy owoce są bardzo słodkie, ewentualnie zastąpić cukier ksylitolem lub stewią.

Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach

Pieczony kurczak w pomarańczach to pomysł na przyrządzenie mięsa z chrupiącą skórką o intensywnym midowo-pomarańczowym aromacie. Drób należy zamarynować w miodzie, sosie sojowym, soku z cytryny oraz pomarańczy, czosnku i tymianku. Kurczaka w całości przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku, polewając sosem, który wydzieli się w czasie pieczenia. Piersi z kurczaka można przyrządzić z owocową zalewą. Po usmażeniu mięsa zalewa się je sosem z soku pomarańczowego, imbiru, czosnku, kurkumy, octu ryżowego i białego pieprzu.

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy to zarówno pyszny napój gaszący pragnienie, jak też też duża dawka składników odżywczych dla organizmu. Pomarańcza jest bogata w witaminę C, która wzmacnia system odpornościowy, oraz beta-karoten zapobiegający nowotworom i występowaniu zmarszczek. Dzienna dawka to jedna szklanka soku pomarańczowego. Jeśli jednak chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych, należy samemu wyciskać sok, ponieważ produkty ze sklepu mają znaczne ilości cukru.