Przekąski to rodzaj pożywienia podawanego miedzy głównymi posiłkami. Ich rolą jest głównie zaspokojenie małego głodu oraz zaostrzenie apetytu na większy posiłek. Na rynku dostępne są chipsy, paluszki, ciasteczka czy batony, które niestety często zastępują przekąski na imprezę. Są to produkty niezdrowe i nie warte naszej uwagi. Najlepiej zastąpić je owocami, warzywami czy domowymi wypiekami!

Przekąskami pobudzającymi apetyt mogą być tosty, małe kanapeczki z łososiem, a także galareta wieprzowa z warzywami. Do przekąsek należą także mini dania, które często serwowane są na przyjęciach.

Przekąskami takiego typu są paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem, koreczki z żółtego sera, szynki i oliwki czy paluszki z kminkiem i serem. Smakołyki tego rodzaju wykonamy szybko, a ich efektywny wygląd zaskoczy naszych gości.

Między głównymi posiłkami mamy również nieodpartą ochotę na coś słodkiego, wtedy warto sięgnąć po ciasteczka zbożowe, domowe muffinki z kawałkami czekolady lub po prostu soczysty owoc!

Zajadajmy pyszne przekąski i podawajmy je w różnych formach!
Camembert zapiekany

Camembert zapiekany

Camembert może być zapiekany w piekarniku w panierce, lub bez, w towarzystwie warzyw oraz mięsnych dodatków lub suszonej żurawiny. Warto owinąć go folią aluminiową, aby nic się nie rozlało. Jest to również dobry sposób na przygotowanie camemberta z grilla. Camembert zapiekany w piekarniku w cieście francuskim do szybka przekąska, która powstaje w kwadrans. Można owinąć cały krążek sera ciastem lub poporcjować go formując z ciasta małe koperty. Tego typu danie koniecznie należy serwować na gorąco, ponieważ tylko wtedy ser będzie w środku płynny. Ciekawym sposobem na podanie pieczonego camemberta jest nafaszerowanie go składnikami. W tym celu wyjmuje się środek sera łyżką i umieszcza w nim wymieszaną wcześniej żurawinę z suszonymi pomidorami i wyjętym serem.

Camembert panierowany

Camembert panierowany

Camembert panierowany najlepiej podawać z wyrazistymi w smaku dodatkami takimi, jak: żurawina (zarówno suszona jak ta w konfiturze), rukola, zielone oliwki, ananas, orzechy włoskie, frytki, mięso oraz świeże warzywa. W czym panierować camembert? Najprościej użyć do tego kilku łyżek bułki tartej i jajek. W wersjach bardziej wykwintnych oraz bezglutenowych ser panieruje się w sezamie, drobno mielonych orzechach, migdałach oraz przesmażonej na patelni żurawinie. Panierować można cały krążek sera lub przeciąć go w poprzek na dwa cieńsze. Panierkę trzeba zawsze mocno wcisnąć w twardą skórkę sera. Dzięki temu będzie się lepiej trzymała.

Znaleźliśmy 6970 przepisów w kategorii Przekąski

Zapiekanka chlebowa

Zapiekanka chlebowa

elutka elutka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekanki z bułek

Zapiekanki z bułek

2halina 2halina
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

anullka7 anullka7
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Panzanella

Panzanella

Bahus Bahus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Parówki a la Bahus

Parówki a la Bahus

Bahus Bahus
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kostki przekąskowe

Kostki przekąskowe

Amberr8 Amberr8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekanka włoska

Zapiekanka włoska

Amberr8 Amberr8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort serowy

Tort serowy

Amberr8 Amberr8
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lepsze niz chipsy

Lepsze niz chipsy

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzanki ze śledziem

Grzanki ze śledziem

elutka elutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekane sardynki

Zapiekane sardynki

Amberr8 Amberr8
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Duszony sandacz

Duszony sandacz

Amberr8 Amberr8
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar z łososia

Tatar z łososia

RoMaDan RoMaDan
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: