Najpopularniejszą odmianą pstrąga jest pstrąg łososiowy. Ryba ma chude i smaczne mięso, które można przygotować na patelni. Pstrąga przyprawia się solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny, koperkiem lub natką pietruszki. Pstrąg z patelni może być smażony w całości lub w kawałkach na oleju lub maśle, np. czosnkowym albo ziołowym. Masło można przygotować samodzielnie, dodając do niego czosnek przeciśnięty przez praskę lub oregano, tymianek, bazylię, koperek czy zioła prowansalskie. Ryba dobrze smakuje obtoczona w bułce tartej lub migdałach. Pstrąg smażony w panierce będzie chrupiący z zewnątrz, a miękki w środku. Jajko roztrzepuje się widelcem w misce. Rybę obtacza się w jajku, bułce tartej i smaży na rozgrzanej patelni. Do jajek można dodać płatki migdałów. Filet z pstrąga łososiowego podaje się z tłuczonymi ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz surówką, np. z kiszonej kapusty. Pstrąg może być smażony na patelni grillowej. Rybę po umyciu i osuszeniu ręcznikiem papierowym obtacza się w soli oraz pieprzu. Patelnię naciera się olejem i smaży kilka minut każdą ze stron. Po usmażeniu grillowanego pstrąga od razu podaje się na talerz. Rybę można skropić sokiem z cytryny a dla ozdoby oprószyć drobno posiekanym koprem.
Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie tradycyjnie podawany jest w czasie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się go na bazie marchewki, pietruszki, selera, pora, cytryny, bulionu, pieprzu i żelatyny. Ryba przed obróbką powinna być dokładnie oczyszczona. Do garnka wlewa się bulion, wrzuca pokrojone warzywa, przyprawy i gotuje. Potem dodaje się pstrąga i znów gotuje około 15 minut. Gotową rybę układa się w głębokim naczyniu, wykłada warzywami i zalewa wywarem z dodatkiem żelatyny. Pstrąga studzi się w zimnym miejscu do zgęstnienia.

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony to szybkie i proste w przygotowaniu danie. Rybę można zapiekać w piekarniku, w rękawie, razem z warzywami lub na patelni. Pstrąg przygotowany w taki sposób nie traci żadnych wartości odżywczych i jest bardzo aromatyczny. Przez pieczeniem warto go zamarynować w maśle z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i soku z cytryny. Pstrąga piecze się przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaje się go zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla to danie delikatne i rozpływające się w ustach. Do jego przygotowania potrzeba: limonki, oliwy z oliwek, bazylii i pieprzu. Ryby przed obróbką powinny być wypatroszone, oskrobane, umyte i osuszone. Następnie skrapia je się sokiem z limonki, doprawia solą i pieprzem. Pstrąga przed grillowaniem delikatnie nacina się i smaruje oliwą z oliwek. Do środka każdej z ryb wkłada się po gałązce bazylii. Ryby grilluje się po 10 minut z każdej strony. Idealnie smakują podane z pomidorami.

Pstrąg faszerowany

Pstrąg faszerowany

Pstrąg faszerowany to danie polecane w czasie stosowania diet odchudzających. Ryba zawiera mnóstwo tłuszczów omega-3 oraz witamin z grupy A,D i E. Pstrągi ponadto są lekkostrawne, a ich mięso jest niezwykle delikatne i smaczne. Można je faszerować m.in. szpinakiem z suszonymi pomidorami, kaszą gryczaną, pieczarkami, jabłkami, cytryną, papryką czy nawet pomarańczami. Rybę piecze się w piekarniku lub grilluje na specjalnej patelni do ryb przez ok. 15-20 minut. Ryby świetnie smakują w towarzystwie zapiekanych ziemniaków i surówki.

Pstrąg wędzony

Pstrąg wędzony

Pstrąg wędzony jest najczęściej w całości. Ma złocistą, lekko pomarszczoną skórkę. Jego mięso jest różowawe o dymnym posmaku. Pstrągi wędzone są nieco bardziej ciężkostrawne niż świeże (zawierają więcej tłuszczu). Świetnie nadają się do past i kanapek. Można je podawać również samodzielnie, skropione sokiem z cytryny z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki. Wędzi się je w wędzarniach opalanych drewnem olchowym, w temperaturze 60 stopni Celsjusza (smakują wtedy najlepiej).

Polecane przepisy do kategorii Pstrąg smażony

Znaleźliśmy 22 przepisów w kategorii Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

lalunia lalunia
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pstrąg Smażony

Pstrąg Smażony

Robirto Robirto

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: