Dania z krewetek są smaczne i wykwintne. Soczyste mięso krewetek nadaje głęboki aromat i intensywny smak dodatkom takim jak ryż, kasza czy makaron. Przyrządzając krewetki z ryżem, warto usmażyć skorupiaki na oliwie, bez panierki, z dodatkiem czosnku i posiekanej natki pietruszki. Tak przyrządzone będą znakomicie komponować się z ryżem i szpinakiem. Amatorzy makaronów, mogą zrezygnować z ryżu i przygotować inne potrawy z krewetek, np. makaron z krewetkami i szpinakiem.
Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami może być przyrządzona z odmiany: szarej, czerwonej lub różowej. Pierwsze dwa rodzaje to małe krewetki (dł. około 7 cm) natomiast krewetki różowe bywają nazywane olbrzymimi, królewskimi lub tygrysimi (dł. do 20 cm). W krewetkach jadalne jest wyłącznie mięso znajdujące się w ogonach. Sałatka krewetkowa najlepiej smakuje z dodatkiem pomidorków koktajlowych, makaronu, awokado i gęstego sosu czosnkowego.

Potrawy z owoców morza

Potrawy z owoców morza

Potrawy z owoców morza (homarów, kalmarów, ośmiornic, małż, ostryg, krewetek, raków, krabów) można przyrządzić na wiele sposobów: usmażyć, udusić, ugotować, zapiec, zjeść na surowo. Choć przyrządzenie dania z owocami morza zajmuje dużo czasu, to efekt wart jest wysiłku. Najczęściej robi się zupy i sałatki, a najpopularniejszym frutti di mare są krewetki, które można podać z makaronem, pizzą czy jajecznym carpaccio, oraz zjadane na surowo ostrygi, znane również jako afrodyzjaki.

Krewetki z grilla

Krewetki z grilla

Przystawką królującą na stołach w sezonie wakacyjnym są krewetki z grilla. Przed grillowaniem należy je zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki oraz czarnym, najlepiej świeżo mielonym, pieprzem. Krewetki nadziewa się na patyczki do szaszłyków i układa na rozgrzanym grillu – ruszt powinno się wcześniej posmarować tłuszczem, np. olejem. Owoce morza grilluje się aż do przyrumienienia, czyli około 3 minuty z każdej strony. Można je podawać z różnymi dipami.

Krewetki

Krewetki

Krewetki to jedne z najpopularniejszych, morskich skorupiaków. Można je marynować, robić z nich szaszłyki, pasty, smażyć w cieście, grillować, zawijać (np. w mięsie) czy zapiekać. Krewetki świetnym dodatkiem do zup, sosów, past makaronowych, ryżu, czy sałatek. Można je jeść również na surowo, odrywając głowę od jadalnego tułowia. Mięso krewetek po ugotowaniu staje się zazwyczaj różowe bądź pomarańczowe. Zbyt długi proces smażenia lub duszenia może sprawić, że będą twarde i gumowate.

Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze

Przysmakiem wywodzącym się z kuchni japońskiej są krewetki w tempurze, czyli cienkim i chrupiącym cieście. Tempurę przygotowuje się z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody, najlepiej gazowanej. Woda powinna mieć niską temperaturę, która sprawi, że ciasto będzie delikatne i chrupkie. W przyrządzeniu potrawy wykorzystuje się krewetki królewskie lub tygrysie, które po obróbce wstępnej (oprószenie solą, pieprzem i skropienie sokiem z cytryny) zanurza się w tempurze i smaży na głębokim, rozgrzanym oleju.

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza są przysmakiem krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Popularni przedstawiciele to homar, ośmiornica, krewetki, kraby czy ostrygi. Owoce morza świetnie komponują się z makaronami, pomidorami i papryczkami chilli. Mają podobne wartości odżywcze co ryby, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy z grupy B. Działają antynowotworowo i zwiększają odporność organizmu. Ze względu na częste zanieczyszczenia owoców morza, nie zaleca się podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Risotto z krewetkami