Risotto z grzybami jest delikatne i kremowe. Przygotowując ryż z pieczarkami najlepiej wybierać mocno dojrzałe grzyby, które mają niemal płaskie, ciemnobrązowe od spodu kapelusze. Takie pieczarki mają najbardziej wyrazisty aromat. Risotto grzybowe można też przyrządzić z grzybami leśnymi, np. risotto z borowikami lub risotto z kurkami. Smaczną wariacją jest risotto z grzybami suszonymi. Należy jednak pamiętać, aby na około 20 minut przed wykonaniem risotto, namoczyć grzyby w gorącej wodzie. Po odsączeniu, wodę z suszonych grzybów warto dodać do bulionu, którym podlewany jest ryż podczas duszenia. Risotto grzybowe można też ugotować w wersji z kaszą, przyrządzając popularne kaszotto z grzybami, np. z pieczarkami.
Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami smakuje równie dobrze na ciepło jak na zimno – można ją przygotować na kolację, a kawałek zabrać do pracy na drugie śniadanie. Przygotowuje się ją z dobrze schłodzonego ciasta kruchego, którym wykłada się okrągłą formę z karbowanym brzegiem. Ciasto można piec razem z nadzieniem lub oddzielnie. Do masy prócz pieczarek, startego sera żółtego, jajek (lub śmietany), warto dodać karmelizowaną cebulkę, a gotową tartę z pieczarkami posypać świeżym szczypiorkiem.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Do risotto z kurczakiem i pieczarkami dodaje się czosnek, cebulę, pieprz i sól. Ryż można podlać winem i posypać startym serem. Danie zyska bardziej wyrazisty smak, jeśli wkroimy do niego szczypiorek. Risotto z kurczakiem i pieczarkami idealnie komponuje się z warzywami, np. papryką, cukinią i natką pietruszki. Potrawę można podać np. z sosem śmietanowym.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

Do risotto z kurczakiem i warzywami doskonale pasuje czerwona papryka i cukinia. Do dania można użyć dowolnej mieszanki mrożonych warzyw. Risotto warto podać z rukolą, sałatą bądź posypać natką pietruszki. Najlepsze przyprawy do ryżu z kurczakiem to oregano, ostra lub słodka papryka, tymianek oraz kurkuma. Potrawa duszona z dodatkiem białego wina zyska intensywny aromat i głęboki smak.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa jest bardzo sycąca i łatwa do przygotowania. Do ugotowania pieczarkowej potrzebne są warzywa (pieczarki, cebula, seler, pietruszka, marchew), zioła (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz), śmietana oraz masło. Zupa krem z pieczarek przygotowywana jest na wywarze mięsnym. Można dodać również serek topiony, który sprawi, że potrawa będzie miała konsystencję kremu. Wybornie smakuje zupa pieczarkowa z makaronem oraz zupa pieczarkowa z ziemniakami.

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami można podać na różne sposoby jako główne danie obiadowe. Popularny jest schab gotowany lub duszony w sosie pieczarkowym oraz zawijańce schabowe z pieczarkami i serem. Można usmażyć również kotlety schabowe z pieczarkami lub zapiec schab z dodatkiem farszu pieczarkowego w sosie pomidorowym. Dzięki warzywom mięso jest soczyste i miękkie oraz aromatycznie pachnie. Schab z pieczarkami można serwować także z ziemniakami.

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami przypadną do gustu zarówno weganom, jak i osobom jedzącym mięso. Danie można podać z dowolną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Farsz do pierogów przygotowuje się ze zmielonych pieczarek oraz dodatków, na przykład warzyw, mięsa, sera, przypraw i ziół. Pierogi z pieczarkami i kapustą świetnie sprawdzą się na Boże Narodzenie. Można okrasić je masłem albo oliwą. Pierogi z pieczarkami i serem żółtym (również wegańskim) są słone i sycące. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek smakuje wyśmienicie w sezonie jesiennym. Potrawę przyrządza się, miksując pieczarki i gotując je na rosole wołowym ze śmietanką. Zupę warto podać ze świeżym ciemnym pieczywem lub groszkiem ptysiowym. Danie można przyprawić parmezanem oraz kolendrą. Zupa krem z pieczarek jest świetnym pomysłem na codzienny obiad lub jako przekąska na przyjęcie gości.

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla można przygotować w niecałe dwadzieścia minut. Potrzeba do tego, oprócz grzybów, przypraw i ziół m.in. soli morskiej, oliwy z oliwek, czosnku, koperku i ziół prowansalskich. Dobrze by pieczarki przed grillowaniem poleżały w marynacie przez kilkadziesiąt minut. Świetnie smakują podane w bułce, jako burgery, z kaszą kuskus lub polentą. Najlepiej serwować je na ciepło.

Polecane przepisy do kategorii Risotto z pieczarkami

Znaleźliśmy 14 przepisów w kategorii Risotto z pieczarkami