Bulion, czyli rosół, to wywar z warzyw, mięsa, kości i przypraw. Doskonale syci i rozgrzewa. Rosół jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Zupę można pić samą lub podawać z makaronem, ziemniakami, ryżem, kluskami bądź pierożkami. Bulion służy również jako baza do przyrządzania innych potraw, na przykład zup, sosów, gotowanych i duszonych mięs oraz galaret.

Rosół drobiowy można przygotować z mięsa kurczaka, kaczki, indyka, gęsi, perliczki oraz przepiórki. Taka zupa jest delikatna w smaku. Rosół wołowo-drobiowy ma już nieco bardziej intensywny smak i kolor. Do zrobienia bulionu czasem wykorzystuje się również wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę, baraninę, a także mięso królika.

Rosół domowy krok po kroku

Tajemnicą smaku rosołu jest czas jego gotowania. Zazwyczaj zupę przygotowuje się przez kilka godzin. Do dużego garnka należy wlać wodę. Następnie dodaje się umyte mięso oraz oczyszczone i obrane warzywa. Dobrze sprawdzą się: marchewka, pietruszka, seler, kapusta, cebula oraz por. Bulion gotuje się na małym ogniu i pod przykryciem. Gdy na cieczy pojawi się piana, należy ją zdjąć przy pomocy małego sitka. Po zagotowaniu bulionu soli się go i doprawia: pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz majerankiem. Opcjonalnie można dodać curry – wówczas wywar nabierze żółtego koloru i będzie bardziej aromatyczny. Rosół najlepiej jest gotować przez minimum dwie godziny.

Jak przygotować klarowny rosół?

Zazwyczaj bulion, za sprawą rozgotowanych składników, staje się mętny. W takiej sytuacji należy przelać go przez sitko o drobnych oczkach i usunąć ugotowane warzywa oraz mięso. Klarowny rosół uzyskuje się poprzez gotowanie na małym gazie, używanie przefiltrowanej wody oraz dodawanie wysokiej jakości drobiu, wołowiny lub wieprzowiny. Ponadto mięso przez ugotowaniem dobrze jest oczyścić ze skóry. 
Rosół z kury

Rosół z kury

Rosół z kury to najbardziej tradycyjna polska zupa, którą serwuje się jako pierwsze danie w czasie ważnych uroczystości oraz niedzielnych obiadów. Rosół przygotowuje się, wrzucając do garnka całego kurczaka. Do wywaru dodaje się marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz przyprawy (lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe). Rosół z kury pomaga w czasie przeziębień. Zupę można pić samą lub z dodatkiem makaronu, który warto zrobić samemu.

Rosół z indyka

Rosół z indyka

Rosół z indyka przygotowuje się z udka indyka, które wkłada się do garnka napełnionego wodą. Do wywaru należy dodać warzywa (marchew, czosnek, cebulę, kapustę włoską, seler, pietruszkę, koper) oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól morską, pieprz, oliwę). Aby rosół z indyka miał lepszy smak, można wzbogacić go również o sos sojowy oraz suszone borowiki. Zupę podaje się z lanymi kluskami, które warto gotować w garnku razem z wywarem.

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki przyrządza się z korpusu oraz skrzydeł, które wrzuca się do garnka z wodą. Pokrojone warzywa (marchewkę, seler, por, pietruszkę) dodaje się do wywaru. Smak dopełnia również opalona nad palnikiem cebula, którą wrzuca się do gotującej się zupy, oraz przyprawy (lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz). Rosół z kaczki jest bardzo zdrowy i pomaga w czasie jesiennych przeziębień. Zupę podaje się z gotowanym makaronem lub z ziemniakami.

Rosół z gęsi

Rosół z gęsi

Rosół z gęsi przyrządza się z korpusu, szyi oraz skrzydeł. Można dodać również kości z wcześniej upieczonej gęsi, dzięki czemu kolor zupy będzie ciemniejszy. Podstawą wywaru są warzywa (marchew, cebula, por, seler, kapusta, pietruszka) oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, goździki). Aby wzmocnić smak zupy, można także dodać cynamon oraz cukier z melasą. Tłusty rosół z gęsi podaje się z ugotowanym makaronem.

Polecane przepisy do kategorii Rosół drobiowy

Znaleźliśmy 176 przepisów w kategorii Rosół drobiowy

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Justi2401 Justi2401

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: