Karp, leszcz, pstrąg, śledź a może dorsz? Praktycznie każdą rybę można przygotować w occie. To proste i smaczne danie, które może służyć za przystawkę na imprezie. Od nas zależy czy ryba będzie świeża, smażona czy też w formie pulpetów. Najważniejsza jest oczywiście zalewa octowa, którą można przygotować na wiele sposobów. Z dodatkiem cukru, gorczycy, cebuli czy nawet pomidorów. Każda da nieco inny efekt.

Zasmakuj w rybach w zalewie – sprawdź przepisy i przygotuj je w domu!
Śledzie w occie

Śledzie w occie

Śledzie w occie to tradycyjna zakąska do alkoholu. Można je zrobić na wiele sposobów. Jakich? Można wykorzystać zarówno świeżą, jak i usmażoną lub opiekaną rybę. Każda smakuje nieco inaczej. Najważniejsza jest jednak zalewa do śledzi. Jej głównym składnikiem jest ocet. Można go rozcieńczyć wodą, olejem lub sokiem pomidorowym. Każdy wariant daje ciekawe efekty. Bez względu na to, która zalewa jest Twoją ulubioną, śledzie w zalewie to doskonała przystawka na każdą okazję!

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Brak pomysłu na obiad? Warto zaserwować niebanalną rybę w cieście francuskim, naleśnikowym lub drożdżowym. W ten sposób można zapiec śledzie, łososia, dorsza czy nawet karpia. Ryba w cieście – czy to francuskim, czy naleśnikowym – to błyskawiczne danie. Wystarczy filety ułożyć na rozwałkowanym cieście, dodać przyprawy lub warzywa i zapiec. Końcowy efekt przypomina nieco kulebiaka, dlatego rybę w cieście można śmiało podać na świąteczny stół!

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Znakomite kawałki ryby w aromatycznej galarecie – takiemu daniu nikt się nie oprze. Kluczem do sukcesu jest galareta, najlepiej zrobiona na bazie wywaru rybnego, wzbogacona przyprawami. To ona nada smak całemu daniu. Warto skusić się na karpia, łososia, pstrąga, szczupaka czy nawet sandacza w galarecie. Każda z tych ryb da nieco inny efekt końcowy a każda wersja będzie znakomita!

Ryba w sosie

Ryba w sosie

W sosie koperkowym, śmietanowym, pomidorowym a może cytrynowym? Ryby można podawać z różnymi sosami, które nadadzą im wyjątkowego smaku i aromatu. Przygotowanie ryby, np. łososia, w sosie nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy do wybranego sosu dodać kawałki podsmażonej lub ugotowanej ryby i całość poddusić. W ten sposób można przygotować słynnego lina w śmietanie czy łososia w sosie koperkowym. Całość dopełnią ziemniaki, kasza lub ugotowany na sypko ryż.

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Ryba usmażona w cieście i następnie zapieczona z dodatkiem ananasa i sosu pomidorowego – to właśnie wersja po japońsku! Wypróbuj ten wariant na obiad lub skuś się na wersję na zimno z dodatkiem groszku. Ryba po japońsku posiada wiele odmian – wypróbuj je wszystkie! W ten sposób można przyrządzić dorsza, pstrąga, śledzia lub każdą inną rybę.

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Dorsz, śledzie lub karpie po grecku to pyszna propozycja na obiad lub na święta. Kluczowym elementem jest sos warzywny, zrobiony na bazie startej marchewki, pietruszki i cebuli. Całość można serwować na ciepło lub na zimno. Najlepsza ryba po grecku jest doprawiona koncentratem pomidorowym, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Zrób ją na co dzień lub na Boże Narodzenie!
 

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!

Ryby

Ryby

Ryby można przygotować na różne sposoby: gotować w całości, zapiec lub usmażyć (obtoczone w bułce tartej i mące lub bez panierki). Najpopularniejszymi rybami w Polsce są dorsze, mintaje, sole, morszczuki oraz pstrągi. Na wigilijnym stole zamiast karpia coraz częściej pojawia się panga. Popularne są rybne nuggetsy podawane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Ryby często kropi się cytryną, aby miały wyraźniejszy smak.

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.

Pulpety rybne

Pulpety rybne

Pulpety rybne przygotowuje się z mielonego mięsa ryb. Najlepsze do tego są filety. To idealny pomysł na dietetyczne i lekkostrawne danie. Pulpety rybne doskonale smakują w sosie koperkowym, chrzanowym czy pomidorowym. Ważne jest, by pamiętać o dokładnym zmieleniu mięsa. W ten sposób najłatwiej pozbyć się kłopotliwych ości. Pulpety rybne są doskonałe do zapiekania w piekarniku oraz do smażenia. Pulpety formuje się w kształcie kulek wielkości piłeczki golfowej.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Znaleźliśmy 10 przepisów w kategorii Ryba w occie