Ryż to rodzaj zboża, uprawiany w strefie wilgotnej i umiarkowanej w południowej Azji. Istnieje wiele odmian ryżu. Najwięcej cennych dla zdrowia substancji zawiera pełnoziarnisty ryż niełuskany. Jest on bogaty w witaminę B1 i B2 oraz żelazo. Basmati ma delikatny smak, ryż dziki bardziej przypomina owies, czerwony pięknie pachnie, a jaśminowy ma niepowtarzalny zapach i smak.

Tak wiele odmian ryżu sprawia, że receptur na pyszne dania w towarzystwie tego składnika jest bardzo dużo. Gołąbki, kurczak smażony z ryżem, risotto czy sushi to dania lubiane i bardzo powszechne.

Ryż to także idealny dodatek do zapiekanek. Jego obecność sprawia, że danie jest sycące i wartościowe. Zboże to wykorzystywane jest do zup, tych warzywnych, ale także mlecznych. Doskonale sprawdzi się także jako słodki smakołyk: ryż smażony z twarogiem lub ryż zapiekany z jabłkiem. Zboże to zasługuje na szacunek i poczesne miejsce w naszych kuchniach!

Przygotuj danie z ryżem, korzystając z przepisów naszych użytkowników.
Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Ugotowany ryż warto wykorzystać do zrobienia sałatek. Jest on dobrym zapychaczem, dzięki czemu tego typu kompozycje są bardzo sycące. Warto wypróbować sałatkę z ryżem i kurczakiem, tuńczykiem, ananasem, szynką lub jajkiem. Z dressingów do ryżu pasuje majonez, sos curry, ziołowy oraz jogurtowy. Ze względu na neutralny smak tego składnika, można dowolnie eksperymentować z dodatkami, sięgając np. po pieczarki lub paprykę.

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Brak pomysłu na deser? Sięgnij po klasykę – ryż jabłkami i cynamonem. To danie można przyrządzić w dwóch wariantach: gotowanej lub pieczonej. W obu ważne jest, aby ryż był ugotowany na mleku a jabłka podprażone z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu. Jabłka z ryżem podaje się najczęściej na ciepło, choć równie dobrze smakują na zimno. Taki deser można nieco odchudzić, używając mleka kokosowego zamiast krowiego.

Ryż na mleku

Ryż na mleku

Ryż na mleku to doskonała baza do wielu deserów. Jest on prosty w przygotowaniu – wystarczy opłukane ziarenka ryżu ugotować w mleku. Następnie można go połączyć z jabłkami i cynamonem, rodzynkami lub innymi dodatkami. Można go także zapiec – wówczas otrzymamy pyszny deser, który stanowi doskonałą alternatywę dla ciast. Ryż na mleku najlepiej smakuje z dodatkiem wanilii, cukru i cynamonu.

Znaleźliśmy 2363 przepisów w kategorii Ryż

Ryż z kukurydzą

Ryż z kukurydzą

Moni008 Moni008
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryż po jawajsku

Ryż po jawajsku

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Risotto brukselkowe

Risotto brukselkowe

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Risotto fasolkowe

Risotto fasolkowe

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pilaw Istambuł

Pilaw Istambuł

misia13 misia13
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryż w skorupie

Ryż w skorupie

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikantny ryż

Pikantny ryż

Magdusia1312 Magdusia1312

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Salatka Ryzowa

Salatka Ryzowa

iwi69 iwi69

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczak po kubańsku

Kurczak po kubańsku

jovi jovi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ziołowe risotto

Ziołowe risotto

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pilaw orzechowy

Pilaw orzechowy

misia13 misia13
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Warzywa z ryżem

Warzywa z ryżem

karita karita

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Potrawka chińska

Potrawka chińska

jovi jovi
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ryż z jabłkami

ryż z jabłkami

dreadwomen dreadwomen
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka żółta

Sałatka żółta

karita karita

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paella owoce morza.

Paella owoce morza.

iwi69 iwi69

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: