Sajgonki pochodzą z Wietnamu oraz Chin, gdzie uznawane są za pożywną przekąskę. Z wyglądu przypominają naleśniki bądź krokiety, jednak mają inny smak. Zamiast ciasta do sajgonek używa się arkuszy jadalnego papieru ryżowego. Wypełnia się go dowolnym farszem, np. mieloną wołowiną, warzywami pokrojonymi w słupki, cienkim makaronem bądź owocami morza. Następnie papier należy zwinąć w kopertę, tak jak robi się to z krokietami. Sajgonki smaży się w głębokim tłuszczu, gotuje lub podaje na surowo. Do smażenia warto użyć oleju ryżowego. Sajgonki podaje się z sosami, np. słodko-kwaśnym, sezamowym, sojowym, grzybowym i orzechowym (z fistaszków).
Osoby, które się odchudzają, mogą przygotować sajgonki z piekarnika z siekanym mięsem drobiowym i warzywami. Takie danie jest sycące i niskokaloryczne. Wystarczy piec sajgonki do momentu, aż się zarumienią. Dobrym pomysłem na szybką i orientalną przekąskę są również sajgonki z krewetkami lub łososiem i sosem rybnym. 
Pieczony camembert

Pieczony camembert

Camembert pieczony w piekarniku to pomysł na szybką przekąskę, która stanowi odmianę od koreczków. Ten rodzaj sera pokryty jest skorupką, która nie rozpuszcza się podczas obróbki termicznej. Można włożyć go do piekarnika w całości ‒ dzięki temu powstanie rodzaj fondue w chrupiącej skórce. Można też przed zapiekaniem podzielić ser na krążki, a podawać na słono z pomidorkami koktajlowymi i rukolą bądź na słodko z żurawiną. Zapiekany camembert świetnie smakuje z czosnkiem i tymiankiem.

Smażony camembert

Smażony camembert

Camembert smaży się w panierce z jaj, soli, pieprzu i bułki tartej. Smażony camembert to doskonała przekąska, którą podaje się np. z pieczywem czosnkowym i sałatką grecką. Serek mascarpone i powidła borówkowe to równie smaczne dodatki do smażonego sera. Camembert wybornie smakuje z sosem z żurawiny, cukru i wody. Składniki na sos gotuje się dotąd, aż kuleczki żurawiny popękają, a masa zgęstnieje.

Kanapki

Kanapki

Jeżeli nie możesz znaleźć odpowiedzi na pytanie „co dziś na kolację dla dziecka”, dobrym rozwiązaniem będą kanapki. Ważne by były pełnowartościowe i zawierały produkt białkowy (wędlina, jaja, ser) oraz warzywa. Doskonałym rozwiązaniem są pasty do kanapek, na przykład pasta jajeczna, warzywna bądź rybna. Zamiast pieczywa pszennego, warto użyć chleba graham bądź żytniego. Wystarczy wykorzystać sałatę, wędlinę, kawałeczek żółtego sera, świeżego pomidora i ogórka, a uzyskamy kolorowe i zdrowe kanapki. Aby zachęcić niejadka do zjedzenia, można przygotować śmieszne kanapki, na których dodatki ułożymy w postaci zwierzątek.

Koreczki

Koreczki

Koreczki są wyśmienitą przystawką, którą można przekształcać w ulubiony sposób. Elementem niezbędnym do przygotowania koreczków jest wykałaczka, na którą nabija się składniki lub za pomocą której się je spina. Jedną z klasycznych propozycji są koreczki z żółtego sera, szynki, papryki, pomidorków koktajlowych oraz z konserwowego ogórka. Prawdziwie owocową przekąską są koreczki wykonane z truskawek, brzoskwini, kiwi, posypane cynamonem i oprószone makiem. Doskonale smakują lekko podpieczone.

Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe to potrawa z surowego mięsa. Danie wywodzi się z Włoch i zazwyczaj jest podawane jako przystawka. Wołowinę należy rozbić na cienkie plastry lub pokroić, a następnie skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Mięso posypuje się również solą, pieprzem i startym parmezanem. Carpaccio z polędwicy wołowej jest delikatne w smaku, ale sycące.

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia jest smacznym i prostym daniem. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Carpaccio z łososia wędzonego jest bardziej wyraziste w smaku niż przekąska ze świeżej ryby. Potrawę można podawać z płatkami parmezanu, zmielonym pieprzem oraz szpinakiem lub rukolą. Carpaccio z łososia z kaparami doskonale komponuje się z sokiem cytrynowym, oliwą, solą himalajską i świeżymi ziołami.

Carpaccio z kaczki

Carpaccio z kaczki

Carpaccio z kaczki świetnie się sprawdzi jako przystawka na eleganckich przyjęcia. Mięso należy natrzeć ulubionymi przyprawami, ziołami oraz oliwą, zamarynować i upiec w piekarniku. Następnie kaczkę kroi się w bardzo cienkie plastry, rozkłada na talerzu i dekoruje ulubionymi dodatkami, na przykład sosem truskawkowym, serem kozim, rukolą lub pomarańczą. Warto również przyrządzić carpaccio z wędzonej kaczki.

Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii jest idealne dla wegetarian i miłośników lekkich przekąsek. Potrawę przyrządza się ze świeżego lub upieczonego warzywa, oliwy, ziół i przypraw. Cukinię należy pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć płasko na talerzu. Następnie skrapia się ją sokiem z cytryny i oliwą z oliwek oraz doprawia solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Bardziej sycącą wersją przekąski jest carpaccio z cukinii i łososia.

Koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe

Do przygotowania koreczków śledziowych wykorzystuje się solone płaty śledziowe, białą cebulę, kiszone ogórki, czerwoną paprykę, ocet, wodę, cukier i przyprawy (sól, gorczyca, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy). Pierwszym krokiem jest przygotowanie zalewy, którą gotuje się około 5 minut. Śledzie namacza się w wodzie, odsącza i nadziewa (ogórek, papryka, cebula). Całość zawija się na kształt koreczków i spina za pomocą wykałaczki. Przygotowane koreczki umieszcza się w zalewie i odstawia do lodówki.

Polecane przepisy do kategorii Sajgonki

Znaleźliśmy 103 przepisów w kategorii Sajgonki

Sajgonki

Sajgonki

Babcia Halinka Babcia Halinka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki wykwintne

Sajgonki wykwintne

Bahus Bahus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki

Sajgonki

pinecha pinecha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki z wołowiną

Sajgonki z wołowiną

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki

Sajgonki

Deva_666 Deva_666

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki

Sajgonki

IwonaF IwonaF
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dzikie sajgonki

Dzikie sajgonki

wedith1 wedith1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szpinakowe Sajgonki :)

Szpinakowe Sajgonki :)

5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pseudo sajgonki

Pseudo sajgonki

Aga24 Aga24

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki z mięsem

Sajgonki z mięsem

bernika bernika
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki  mięsne

Sajgonki mięsne

kamazka439 kamazka439

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki

Sajgonki

powolny powolny

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażone Sajgonki

Smażone Sajgonki

Wokalista Wokalista

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: