Sałatka z parmezanem

Sałatka z parmezanem

Parmezan to jeden z twardych serów o wyrazistym, lekko pikantnym smaku. Właśnie dzięki smakowi stanowi idealny dodatek do sałatki cezar lub dekoracja szeregu innych mieszanek mięsno-warzywnych. Aby wykorzystać parmezan do sałatki, należy go zetrzeć na tarce – albo na drobne wiórki, albo na małe płaty. Ser w takiej formie nie tylko doda odpowiedniej pikanterii sałatce, lecz również będzie się pięknie prezentował!

Sałata z jogurtem

Sałata z jogurtem

Jogurt naturalny jest wyśmienitym zastępnikiem majonezu oraz śmietany w sałatkach. Szczególnie, gdy przekąska ma być dietetyczna. Połączenie jogurtu z drobno posiekanymi, świeżymi ziołami i odrobiną musztardy daje przepyszny i uniwersalny dressing do różnego rodzaju sałatek w wytrawnej wersji. Greckie tzatziki na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków i czosnku to nie tylko wyśmienity dodatek np. do rukoli lecz również pyszny dip do dań z grilla.

Sałata masłowa

Sałata masłowa

Sałata masłowa podobnie jak inne rodzaje sałat jest rośliną, którą należy przechowywać w ciemnych i chłodnych warunkach. Wkładając ją do lodówki warto rozdzielić każdy listek, dokładnie go opłukać wodą, osuszyć i włożyć do pojemnika. Tego typu roślin nie należy zamykać w foliowych workach, ponieważ szybko wtedy więdną i tracą jędrność. Sałata masłowa jest w smaku wyjątkowo delikatna, a bardzo dojrzałe okazy o skórzastych liściach bywają nieco gorzkawe. Wykorzystywana jest w sałatkach z dodatkiem jogurtu, śmietany, ziołowych dressingów. Wyśmienicie sprawdza się również w towarzystwie grzanek oraz świeżego ogórka, pomidora i tuńczyka.

Sałata karbowana

Sałata karbowana

Sałata karbowana to z pewnością jedna z najbardziej dekoracyjnych odmian sałat. Jej postrzępione na końcach liście często wykorzystywane są jako ozdoba dań. Może być zielona lub ciemno bordowa. Doskonale smakuje w sałatce z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta i oliwkami.

Surówka z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej

Sałata rzymska charakteryzuje się długimi (z tej przyczyny nazywana była dawniej długolistną), ciemnozielonymi na końcach listkami. Jej główka wyglądem przypomina nieco popularniejszą kapustę pekińską. Sałatka Cezar to bez wątpienia najbardziej znana potrawa z sałatą rzymską w roli głównej.

Ponieważ liście sałaty rzymskiej są bardzo wytrzymałe można z niej przygotowywać potrawy również na ciepło. Sałata rzymska smażona z czosnkiem to nietypowy i wyjątkowo smaczny sposób na wykorzystanie tego warzywa.

Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

Sałatka z kurczakiem i ananasem, czyli sałatka hawajska to połączenie słodko-wytrawnych smaków. Sekretem jest drobiowo-ananasowy sos, który uzyskuje się poprzez wlanie do smażącego się na patelni fileta z piersi ananasowej zalewy, a po podgrzaniu wymieszanie całości z keczupem, jogurtem, czosnkiem, solą i pieprzem. Tego rodzaju sałatki można komponować z dowolnym mięsem. Wyśmienity będzie tuńczyk, szynka, a nawet wędzony drób.

Sałatka z sałaty lodowej

Sałatka z sałaty lodowej

Sałata lodowa to średniej wielkości kula, z mocno przylegającymi, szerokimi listkami. Jest jasno-zielona i bardzo chrupka. W smaku ledwo wyczuwalna, dlatego idealnie sprawdzi się jako baza w surówkach i różnego rodzaju sałatkach. Sałata lodowa cudownie smakuje z fetą, kurczakiem, ze śmietaną, świetnie sprawdza się również jako towarzyszka pomidorków koktajlowych, papryki i sosu winegret w surówce do obiadu.

Znaleźliśmy 87 przepisów w kategorii Sałata