Schab to mięso, które świetnie nadaje się do pieczenia. Nie jest trudne w przyrządzaniu, ale wymaga pewnych zabiegów, by wyszło idealnie. Wystarczy je nafaszerować (warzywami, owocami, lub innym mięsem) - dzięki temu mięso nabierze dodatkowych walorów smakowych.

Innym, dobrze znanym i popularnym sposobem na przyrządzenie pysznego pieczonego schabu jest marynowanie. Dobra marynata może być zrobiona z mleka, miodu, ziół czy nawet musztardy. Jeśli mimo wszystko szukacie innych rozwiązań, możecie obłożyć sztukę mięsa plastrami boczku lub upiec w rękawie.

Pieczony schab oprócz tego, że stanowi znakomite danie samo w sobie (podany z ulubionymi dodatkami, jak ziemniaki czy surówka), to także wspaniały pomysł na zdrową, domową wędlinę bez dodatku żadnych ulepszaczy i barwników! Nic dziwnego, że panie domu tak chętnie przygotowują to mięso na Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

Schab pieczony Kategorie

Schab w sosie

Schab w sosie

Pieczony schab z reguły podaje się w sosie własnym. Warto jednak czasem pokusić się o pewne wariacje. Schab w sosie grzybowym, chrzanowym, musztardowym czy śliwkowym to ciekawe propozycje na obiad. Takie mięso jest nie tylko bardzo aromatyczne, lecz również smakuje znakomicie. Schab można upiec z odpowiednimi dodatkami lub poddusić z gotowym sosem. Obie formy dadzą nieco inny, lecz równie pyszny efekt. Pieczeń dobrze jest podawać z ziemniakami lub kaszą.

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym to najprostsze danie, jakie można przygotować z wieprzowiny. Wystarczy kawałek mięsa podsmażyć na patelni z każdej strony do momentu wytworzenia się delikatnego sosu. Następnie całość podlewa się wodą i dodaje cebulę oraz przyprawy. Schab duszony w sosie własnym wychodzi niezwykle miękki i delikatny w smaku. Dzięki temu można go podawać nawet dzieciom. Najlepszym dodatkiem do niego będzie kasza lub puree z ziemniaków.

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Śliwka pasuje jako dodatek do wielu dań wytrawnych. Oprócz wykorzystania jej do żeberek, warto nią nadziać kawałek mięsa wieprzowego. Schab pieczony ze śliwką wychodzi smaczny i bardzo aromatyczny. Można go zrobić w rękawie lub brytfannie. Ważne, aby mięso nie tylko nafaszerować owocami, ale także nimi obłożyć dookoła. W ten sposób wytworzy się aromatyczny gęsty sos śliwkowy. Taki schab można potem zalać galaretą i stworzyć wyjątkową wędlinę!

Schab pieczony

Schab pieczony

Schab pieczony to bardzo soczyste i aromatyczne mięso, które można piec w całości, w plastrach lub w rękawie. Pieczony schab warto nadziewać różnymi składnikami: żurawiną, pieczarkami, serem, śliwkami, morelami, suszonymi pomidorami, szpinakiem albo innym mięsem (boczkiem, szynką lub mięsem mielonym). Zanim mięso zostanie wstawione do piekarnika, można przygotować marynatę z dodatkiem sosu sojowego, musztardy oraz papryki. Schab zapieka się z ziemniakami lub kolorowymi warzywami.

Schab duszony

Schab duszony

Idealny schab duszony przygotowuje się z niewielkich i rozbitych tłuczkiem kawałków schabu. Najlepiej smakuje duszony w sosie własnym lub w białym winie. Przed duszeniem kawałki schabu powinno się doprawić solą i pieprzem do smaku, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Można do niego dodać pieczarki, cebulę, marchewkę, por i seler. Schab duszony przygotowuje się przez około godzinę. Najlepiej smakuje podawany z kaszą, ryżem lub z ugotowanymi ziemniakami.

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną to idealne danie, które sprawdza się nie tylko na świątecznym stole, ale również jako sycący obiad. Mięso nadziewane można przed pieczeniem namoczyć w musztardowej marynacie, dzięki czemu będzie bardziej soczyste i chrupiące. Żurawina nadaje potrawie słodkawy smak. Pieczony schab można podać z ziemniakami i surówką lub chlebem. Zamiast pieczenia, mięso warto udusić, a żurawinę dodać przy dekorowaniu dania.

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami można podać na różne sposoby jako główne danie obiadowe. Popularny jest schab gotowany lub duszony w sosie pieczarkowym oraz zawijańce schabowe z pieczarkami i serem. Można usmażyć również kotlety schabowe z pieczarkami lub zapiec schab z dodatkiem farszu pieczarkowego w sosie pomidorowym. Dzięki warzywom mięso jest soczyste i miękkie oraz aromatycznie pachnie. Schab z pieczarkami można serwować także z ziemniakami.

Schab w mleku

Schab w mleku

Schab w mleku to nietypowe połączenie składników, które wybornie smakuje. Dzięki mlecznej marynacie mięso jest jędrniejsze i soczyste. Kotlety schabowe przed smażeniem, można obtoczyć w mlecznej panierce z dodatkiem cebuli. Przed pieczeniem schabu, warto przygotować marynatę, której podstawowymi składnikami są mleko, czosnek, sól oraz pieprz. Marynatę można również zastosować przed duszeniem mięsa. Schab w mleku pasuje do ugotowanych ziemniaków oraz surówki z białej kapusty.

Schab z warzywami

Schab z warzywami

Schab z warzywami to popularne danie obiadowe, które można przyrządzić na różne sposoby. Najpopularniejsze są plastry schabowe duszone razem z warzywami. Można również usmażyć kotlety lub pokrojone kawałki schabu, a następnie dodać kolorowe warzywa, które wzbogacą smak mięsa. Schab warto również upiec w piekarniku oraz przygotować sos na bazie gęstej śmietanki. Ciekawym rozwiązaniem jest także schab orientalny, do którego dodaje się mieszankę chińskich warzyw, curry, ryż, sos sojowy oraz imbir.

Znaleźliśmy 242 przepisów w kategorii Schab pieczony

Schab pieczony z majerankiem

Schab pieczony z majerankiem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: