Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii nie tylko dobrze smakuje ale również dobrze wpływa na kondycję organizmu. Oczyszcza ona organizm z toksyn, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga w niedokwaśności żołądka. Aby przygotować nalewkę potrzeba trochę owoców aronii, spirytusu, wódki, wanilii, imbiru, cukru oraz wody. Butelka z trunkiem musi leżakować co najmniej 3 – 4 tygodnie by była zdatna do picia.

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C i soli mineralnych wspomagających układ odpornościowy organizmu. Do przygotowania napoju z poprzeczek potrzeba dużego słoika i gazy. Owoce układa się w naczyniu warstwami i przesypuje cukrem. Następnie słoik przykrywa się gazą i pozostawia na tydzień w ciepłym miejscu. Po tym czasie można zlać sok porzeczkowy do butelek i odstawić go do spiżarki.

Nalewka owocowa

Nalewka owocowa

Końcówka lata to najlepszy okres na domowe przetwory. Wśród niech na szczególną uwagę zasługuje nalewka owocowa, którą przygotować można na bazie wódki lub spirytusu. Ciekawą odsłoną takiego trunku jest nalewka z pigwy - pysznie smakuje, a przy tym rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory. Nalewka z wiśni lub z aronii to z kolei propozycja ale wielbicieli bardziej wyrazistych smaków - warto zaserwować ja do dziczyzny lub potraw jednogarnkowych. Owocowa nalewka doskonale sprawdzi się też w roli oryginalnego podarunku, który warto uzupełnić o samodzielnie przygotowany wypiek.

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu jest pomocna w leczeniu przeziębienia. Jej skład sprawia, że działa ona napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Dodatkowo łagodzi ból oraz przeczyszcza. Do przygotowania nalewki z czarnego bzu potrzeba około kilograma owoców, litra spirytusu, trochę wody i cukru. Po wymieszaniu składników powinna być przefiltrowana i odstawiona na około pół roku- dopiero po tym czasie jest zdatna do picia.

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny

Nalewki domowe są obecnie niesamowicie popularne. Kolorowe buteleczki wypełnione gęstym, lepkim płynem cieszą oko i podniebienie.  Miedzy innymi żurawinówka pojawia się na półkach spiżarni. Nalewkę tą przygotowujemy na spirytusie, bądź na wódce. Do jej przygotowania wykorzystujemy żurawinę suszoną lub świeżą. Potrzebny będzie również dodatek cukru i tak naprawdę to już wszystko. Teraz pozostaje czekać minimum kilka miesięcy, a później można cieszyć się jej smakiem i zdrowotnymi właściwościami, z których jest znana.

Nalewka z borówki

Nalewka z borówki

Nalewkę z borówki robi się na bazie spirytusu lub wódki. Alkohol można zrobić z borówki amerykańskiej, jagód leśnych lub brusznicy, czyli borówki czerwonej. Owoce po umyciu przekłada się do słoika lub gąsiora, zasypuje cukrem i zalewa alkoholem. Naczynie z borówkami odstawia się w ciepłe miejsce na okres od 2 tygodni do 3 miesięcy. Następnie nalewkę przecedza się przez gazę, aby w gąsiorze został czysty płyn. Alkohol pozostawia się na kolejne 3-6 miesięcy.

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki

Aromatyczną nalewkę z czarnej porzeczki na spirytusie przygotowuje się z dodatkiem wódki, miodu, goździków oraz słodkich przypraw: cukru, cynamonu i wanilii. Alkohol jest gotowy po 5-6 miesiącach. Spirytus, wódka i cukier są potrzebne do przyrządzenie nalewki z czerwonej porzeczki. Ma ona słodko-kwaśny smak i można się nią delektować już po 3 miesiącach. Ciekawy aromat i posmak ma też likier z czarnej porzeczki. Podaje się go np. do deserów.

Znaleźliśmy 13 przepisów w kategorii Sok z czarnego bzu