Spaghetti możemy przygotować bez dodatku mięsa. Do jego wykonania wykorzystujemy wszelkie warzywa i sery. Spaghetti wegetariańskie najczęściej pojawia się na naszych stołach z sosem pomidorowym, jednak możliwości jest mnóstwo, więc nie bójmy się monotonii. Takie spaghetti możemy podać z pieczarkami, papryką, czy innymi warzywami.
Spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem to pomysł na szybkie, proste, zdrowe, a przede wszystkim pyszne danie. Możemy podać je na obiad, ciepłą kolację, czy nawet na proszony posiłek. Oczywiście możemy uzupełnić je także innymi dodatkami. Świetnie będzie smakował makaron spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem, fetą, łososiem lub suszonymi pomidorami.

Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem przypadnie do gustu osobom, które liczą kalorie. Ryba ta jest zdrowa i zawiera wiele cennych składników. Przyrządzenie tego dania jest banalnie proste. Wystarczy ugotowane spaghetti połączyć z tuńczykiem i dodatkami- cukinią, suszonymi pomidorami, szpinakiem, serem feta, czy pieczarkami. Całość podgrzewamy mieszając, przyprawiamy i gotowe.

Spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami to pomysł na szybki, elegancki i zdrowy obiad. Nie zawiera dużo kalorii, pięknie prezentuje się na stole, wręcz danie wymarzone. Możemy przygotować je na wiele sposobów spaghetti z krewetkami będzie smakować z sosem śmietanowym, czy pomidorowym.

Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza to pyszny pomysł na obiad lub kolacje. Możemy podać go na spotkaniu ze znajomymi lub tylko we dwoje. Jest to pyszne i proste w wykonaniu danie. Możemy dodać ulubione owoce morza. Świetnie będzie smakować spaghetti z mulami lub z kalmarami.

Spaghetti z małżami

Spaghetti z małżami

Spaghetti z małżami to dobry pomysł na lekki i zdrowy obiad. W letnie dni sprawdzi się wspaniale. Do tego lampka białego wina i mamy eleganckie, wyjątkowe danie. Spaghetti alle vongole zachwyci swoim smakiem każdego smakosza i zaskoczy naszych gości.

Spaghetti napoli

Spaghetti napoli

Spaghetti napoli to jeden z najbardziej znanych sposobów podawania tego makaronu. Jest to danie typowo włoskie i ma swoich fanów na całym świecie. Przygotowuje się to spaghetti z pomidorami świeżymi, z puszki lub sosem pomidorowym. Jest bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi świeżych ziół i przypraw.

Makaron z czerwonym pesto

Makaron z czerwonym pesto

Makaron z czerwonym pesto to danie na bazie sosu z suszonych pomidorów. Pesto rosso, bo tak inaczej nazywa się pesto czerwone, będzie miało oryginalny smak, jeśli dodasz do niego prażone migdały lub ziarna słonecznika.

Czerwone pesto z makaronem możesz podać też z rukolą bądź natką pietruszki. Smaczne będzie zarówno tagliatelle, jak i spaghetti z pesto rosso. Do tego sosu pasują także popularne świderki.

Spaghetti aglio olio

Spaghetti aglio olio

Spaghetti aglio olio to proste w przygotowaniu danie często serwowane we Włoszech. Nie potrzebujemy do jego przygotowania wielu składników, ani wyjątkowych umiejętności. Serwujemy to spaghetti z oliwą, czosnkiem i parmezanem.

Makaron z owocami

Makaron z owocami

Makaron z owocami jest wyśmienitym pomysłem na obiad. To potrawa szczególnie lubiana przez dzieci. Mleczno-słodko-owocowy smak sosu uzyskuje się poprzez zblendowanie jogurtu naturalnego ze świeżymi lub mrożonymi truskawkami, jagodami lub malinami. Można użyć również gęstych konfitur lub dżemów. Znakomicie smakuje makaron ugotowany al dente z prażonymi jabłkami i cynamonem oraz bananem. Oprócz jogurtu do makaronu z owocami można dodawać śmietanę i twarożek.

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Makaron z brokułami i sosem śmietanowym będzie bardziej treściwym daniem po dodaniu do niego kawałków kurczaka. Mięso kroi się w kostkę, doprawia, np. przyprawą do gyrosu i obsmaża na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy kurczak się zarumieni dodaje się śmietanę oraz sery, np. pleśniowy, żółty lub topiony. Na patelnię wkłada się ugotowane wcześniej różyczki brokułów oraz makaron i całość delikatnie miesza. Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym to propozycja na smaczny obiad lub kolację.

Makaron z sosem

Makaron z sosem

Pesto wymieszane z ugotowanym al dente spaghetti to najprostszy przepis na makaron z sosem. Sosy do makaronów można przygotowywać z warzyw (np. pomidorowy), mięsa (np. bolognese), sera (np. sos z serka topionego), śmietanki, owoców morza, owoców (np. sos śliwkowy) a nawet rukoli. Sos najlepiej smakuje z makaronami typu świderki lub tagliatelle. Oprócz makaronów pszennych warto wykorzystać wyraziste w smaku makarony razowe lub bardzo neutralne makarony ryżowe i sojowe.

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto to dobre, ale nie najczęściej wybierane połączenie. Popularne jest penne, czyli rurki oraz tagliatelle. Zastanawiając się nad tym, jaki makaron do pesto będzie najlepszy, pomyśl o gustach osób, które będą je jadły. Istotna jest też kompozycja estetyczna dania.

Do penne z pesto można dodać np. cukinię bądź bakłażana. Tagliatelle będzie smakowało wyśmienicie z bazyliowo-czosnkowym pesto. Wypróbuj połączenie tego makaronu z: pomidorkami cherry, bekonem oraz rukolą.

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto jest kojarzony zwykle z sosem z bazylii. Bazyliowe pesto nazywane jest też pastą alla genovese. Nazwa jest związana z włoskim pochodzeniem potrawy.

Makaron z pesto bazyliowym można podawać np. z kurczakiem, ale też z łososiem i pomidorkami cherry. Makaron można zastąpić ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Zielone pesto zrobisz również z rukoli bądź zielonej pietruszki. Do sosu z rukoli dodaj: prażone migdały, suszone pomidory i ser grana padano. Makaron z pesto z rukoli dobrze komponuje się z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi. Orzeszki pini możesz w tym przypadku zastąpić orzechami nerkowca. Do pesto z zielonej pietruszki dodaj prażone ziarna słonecznika.