Stek wołowy (befsztyk) może być krwisty, półkrwisty lub dobrze wysmażony. Wołowinę krótko się smaży lub grilluje, dlatego mięso jest krojone w bardzo cienkie plastry. Najlepsze befsztyki pochodzą z wołowiny Kobe. W Ameryce Północnej mięso przed smażeniem zanurzane jest w oliwie i czosnku. Natomiast Argentyńczycy dodają do steków tylko sól. Można przygotować do nich marynatę z dodatkiem octu z czerwonego wina, soli, oleju, tymianku i oregano.
Stek z grilla

Stek z grilla

Stek z grilla najlepiej smakuje przyrządzony z polędwicy wołowej. Może być wysmażony w sześciu różnych stopniach – blue (praktycznie surowy w środku), rare (krwisty), medium rare (średnio krwisty), medium (średnio wysmażony), medium well (dobrze wysmażony) i well done (dobrze wysmażony). Grill na steki musi być dobrze rozgrzany, dzięki temu białko na powierzchni mięsa dobrze się zetnie, a znajdujące się w nim soki nie wypłyną. Dodatkowo, aby polędwica się nie skurczyła podczas grillowania, można ją lekko ponacinać na brzegach.

Wołowina

Wołowina

Wołowina to mięso, które zadziej gości na naszych stołach. Spowodowane jest to jego wyższą ceną oraz potrzebą większych umiejętności do jego przygotowania. Musimy znać zasady przyrządzania go i poświęcić mu więcej czasu. Mimo wszystko warto ją przyrządzać z powodu wspaniałego smaku potraw z jego udziałem. Możemy przygotować wołowinę po burgundzku, czy chińsku, duszoną, pieczoną lub w formie kotletów. Najbardziej znaną potrawą przygotowywana z tego mięsa jest chyba stek z wołowiny. 

Rostbef

Rostbef

Rostbef to upieczony stek wołowy o delikatnym, soczystym mięsie. Jest idealnym daniem obiadowym, który można podać z ziemniakami lub frytkami i surówką. Rostbefy nadają się również na kanapkę, do tostów oraz sałatek. Stek wołowy można także ugotować, usmażyć lub ugrillować, przygotowując wcześniej marynatę musztardową. Warto ją wzbogacić dodatkiem czerwonego wina oraz rozmarynu, które wzbogacą smak potrawy.

Befsztyk

Befsztyk

Befsztyk to stek robiony z mięsa wołowego. Można go przyrządzić z polędwicy, łopatki, antrykotu lub rostbefu. Sztukę mięsa smaży się na maśle klarowanym lub smalcu. Tłuszcz powinien być mocno rozgrzany, wręcz dymiący. Befsztyk smażony na zbyt zimnej patelni będzie twardy i trudny do krojenia. Steki wołowe można przygotować w różnym stopniu wysmażenia: od krwistego (rare), poprzez średnio wysmażony (medium), do dobrze wysmażonego (well done).

Udziec wołowy

Udziec wołowy

Udziec wołowy pieczony w niskiej temperaturze jest kruchy, lecz soczysty. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu. Dobrze smakuje też na zimno – można go pokroić w plasterki i serwować na kanapkach. Z udźca wołowego robi się gulasz doprawiony ziołami (tymiankiem, rozmarynem, kolendrą), krwisty stek oraz bitki. Pasują do niego ziemniaki i marchewka. Ciekawe połączenie tworzy z gruszkami, pomarańczami oraz orzechami. Podając go wersji na słodko, warto pamiętać o goździkach i cynamonie.

Polecane przepisy do kategorii Stek wołowy

Znaleźliśmy 26 przepisów w kategorii Stek wołowy

Steki wołowe

Steki wołowe

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Steki wołowe:)

Steki wołowe:)

rozanka rozanka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Stek z poledwicy wołowej

Stek z poledwicy wołowej

18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Stek z wołowiny

Stek z wołowiny

agusia2361 agusia2361

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: