Brak pomysłu na surówkę do obiadu? Sięgnij po przepisy na surówkę z kapusty! Białej, czerwonej, pekińskiej a może kiszonej? Każda z nich smakuje nieco inaczej. Sałatki na bazie kapust można zrobić w rozmaitych formach. Warto do nich dodać odrobinę marchewki lub przygotować wersję po chińsku. Taka surówka znakomicie sprawdzi się jako dodatek do gyrosa, smażonych mięs i ryb czy nawet – dań kuchni azjatyckiej.

Sprawdź przepisy na surówki z kapusty i znajdź swój ulubiony!
Sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem

Sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem

Majonez to król sałatkowo-surówkowych wariacji. Można przygotować go samodzielnie, dzięki czemu będzie składał się z najlepszych składników. Prowansalska odmiana popularnego majonezu to jajeczno-czosnkowy sos aioli, który z powodzeniem może być wykorzystywany w śródziemnomorskich wariantach sałatki z pekinki. Domowy majonez wegański, czyli nie zawierający składników pochodzenia zwierzęcego, można wykonać z orzechów nerkowca, mleka roślinnego, np. sojowego lub fasoli.

Kapusta biała

Kapusta biała

Biała kapusta jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu - doskonała zarówno na surowo jak i po ukiszeniu, ugotowaniu czy wreszcie zasmażeniu. Biała kapusta duszona dobrze komponuje się z kiełbasą, boczkiem, koperkiem oraz natką pietruszki. Ciekawego smaku i kwaśności doda jej także niewielka ilość koncentratu pomidorowego lub octu jabłkowego. Kapusta biała to niewątpliwie dobra propozycja na obiad codzienny jak i ten bardziej odświętny. Zaserwowana z kawałkiem duszonego mięsa pobudzi kubki smakowe nawet najwybredniejszych smakoszy.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Uzupełnieniem niemal każdego obiadu może być surówka z czerwonej kapusty, którą można przygotować z dodatkiem różnych składników. Oryginalną propozycją tej przystawki jest surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi śliwkami. Do jej przyrządzenia potrzebny jest również majonez, czerwona cebula, oliwa, miód oraz ocet winny lub ryżowy. Najprostszym przepisem na sałatkę z czerwonej kapusty jest ten, w którym wystarczy użyć małą główkę kapusty, cebulę, ocet, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Z tego warzywa przygotujemy również zimowe przetwory. Sałatkę z czerwonej kapusty na zimę zalewa się zalewą przygotowaną z wody, octu, oleju oraz przypraw (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). 

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Uwielbiasz kwaszonki? W takim razie wypróbuj przepisy na surówkę z kiszonej kapusty! Dodaj do niej marchewkę, jabłko lub cebulę. Taka sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do smażonej ryby, w tym fish'n'chips! Jeśli nie chcesz, by surówka była zbyt kwaśna – wypłucz kapustę w zimnej wodzie i dopiero dodaj do surówki. Ten smak Cię zaskoczy!
 

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta posiada bardzo delikatny smak. Najczęściej podajemy ją na ciepło, z dodatkiem boczku i cebuli. Wypróbuj wersję surową – z marchewką, koperkiem i majonezem! Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do tradycyjnego schabowego, pieczonego drobiu lub smażonej ryby. Pokochasz jej smak – sprawdź jak ją zrobić!

Surówka z kapusty włoskiej

Surówka z kapusty włoskiej

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu jest prosta i szybka w przygotowaniu. Zrobisz ją w zaledwie kilka minut. Jak? Wystarczy posiekać kapustę, dodać marchewkę i majonez. To wszystko! Możesz również wypróbować wariant z cebulą, porem lub innymi warzywami. Sprawdź, która opcja smakuje najlepiej. Zobacz przepisy i zrób surówkę z kapusty włoskiej!

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Z kapusty kiszonej można przygotować pyszne i sycące łazanki. Do ich przyrządzenia są potrzebne cebula, kiełbasa, ziele angielskie i liść laurowy oraz makaron łazanki. Kolejny pomysł na danie obiadowe to kapusta kiszona zasmażana z mąką i olejem lub innym tłuszczem. Wielbiciele mięsnych potraw na pewno skuszą się na wieprzowe żeberka w kapuście kiszonej z jabłkami oraz pieczarkami. Wszystkie składniki należy podsmażyć, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Sałatka colesław

Sałatka colesław

Bardzo popularną sałatką serwowaną do różnych obiadów jest colesław. Można ją przygotować wykorzystując różne owocowo-warzywne dodatki jak marchew, ogórek, kalafior, ananas lub jabłko. Podstawowym jej składnikiem jest poszatkowana i surowa kapusta. Tradycyjną postacią jest surówka z białej kapusty colesław przyrządzona z dodatkiem cebuli i marchewki. Niezbędnymi składnikami są również: majonez, ocet winny, sok z cytryny, miód, świeży koperek oraz sól i pieprz. Inną odmianą colesława jest ten, przyrządzony z młodej kapusty, ogórka szklarniowego, szczypiorku z cebulą dymką i świeżymi listkami bazylii. Smacznym uzupełnieniem tak przygotowanej surówki są przyrumienione (w piekarniku lub na patelni) orzechy laskowe lub pestki słonecznika.

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska to mieszanka kuchni carskiej i chłopskiej. Mroźny klimat oraz liczne posty w obrządku prawosławnym spowodowały, że we współczesnej kuchni rosyjskiej dominują potrawy rybne i mączne (pirożki, pielmieni, bliny, sosicek w cieście) oraz takie, których podstawą przygotowania są warzywa, grzyby i owoce leśne. W Rosji popularne są również zupy (solanka, ucha, szczi, okroszka). Luksusowy towar eksportowy kuchni rosyjskiej stanowi kawior.

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Lekkim i niezwykle smacznym uzupełnieniem pieczeni czy niedzielnych kotletów jest surówka z kapusty pekińskiej. Można ją przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest wykonanie surówki z kapusty pekińskiej do obiadu z dodatkiem jarmużu, gruszki, orzechów oraz selera korzeniowego. Potrawę polewa się sosem winegret przygotowanym z oliwy extra vergine, soku z cytryny, miodu (ewentualnie syropu klonowego) z dodatkiem soli i pieprzu. Aby nadać surówce odrobinę pikantności używa się zielonej papryczki chili. Surówka doskonale smakuje uzupełniona w lekko przyrumienione na patelni orzechy pekan. 

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty świetnie nadaje się jako dodatek do potraw mięsnych i jarskich. Można ją przygotować zarówno z kiszonej, jak i świeżej kapusty. Idealnie komponuje się z dodatkiem m.in. marchewki, koperku, majonezu, koperku czy pora. Surówka z młodej białej kapusty jest delikatniejsza i nieco bardziej gorzka w smaku. Poleca się ja podawać jako warzywny dodatek do obiadów wiosennych i letnich. Na zimę idealnie nadaje się surówka z kiszonej kapusty.

Znaleźliśmy 390 przepisów w kategorii Surówka z kapusty