Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa

anetka anetka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczarki w cieście

Pieczarki w cieście

anetka anetka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Witaminowa bomba

Witaminowa bomba

anetka anetka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Bahus Bahus
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

mleczna pianka

mleczna pianka

anullka7 anullka7
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka z opłatków

Ciastka z opłatków

olka olka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z szynką

Sałatka z szynką

Weronika Weronika
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bowle brzoskwiniowe

Bowle brzoskwiniowe

2halina 2halina
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strogonow

Strogonow

Anusia Anusia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

darek112 darek112
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek truskawkowy

Placek truskawkowy

Amberr8 Amberr8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

anullka7 anullka7
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

darek112 darek112
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śliwki nadziewane

Śliwki nadziewane

Amberr8 Amberr8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: