Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Adwentowa kostka

Adwentowa kostka

luna luna
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Adwocatowy sernik

Adwocatowy sernik

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Adwokatowa babka

Adwokatowa babka

zbysiowa zbysiowa
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Adwokatowe pączki

Adwokatowe pączki

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Afrodyzjak Ani

Afrodyzjak Ani

A.B. A.B.
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ala piernik Gosi

Ala piernik Gosi

gosia56 gosia56
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Alla keksowa babka

Alla keksowa babka

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ambasador

Ambasador

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amerykaniec

Amerykaniec

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki

Amoniaczki

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki 8

Amoniaczki 8

burakcukrowy burakcukrowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amore Pomidore

Amore Pomidore

MalgosiaZ MalgosiaZ

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananasek

Ananasek

Agusia74 Agusia74
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananasek kokosowy

Ananasek kokosowy

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananasowa babka

Ananasowa babka

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: