Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Alex_M Alex_M
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka domowa

Babka domowa

PaniTereska PaniTereska

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka drozdzowa

Babka drozdzowa

misia53 misia53
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka drożdżowa Pyzy

Babka drożdżowa Pyzy

Pyza Pyza

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Eli Piotruś

Babka Eli Piotruś

eli_555 eli_555
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Eli z owocami

Babka Eli z owocami

eli_555 eli_555
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka górnicza

Babka górnicza

joanna joanna
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka górniczna

Babka górniczna

czarownica czarownica

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka gotowana

Babka gotowana

Marah Marah
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka gotowana

Babka gotowana

misia53 misia53
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: