Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Babka migdałowa

Babka migdałowa

Ewa Ewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka migdałowa

Babka migdałowa

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka 'Milky Way'

Babka 'Milky Way'

OktawiaG OktawiaG

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka na białkach

Babka na białkach

kasiunia kasiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka na dwa kolory

Babka na dwa kolory

izek izek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka na oleju

Babka na oleju

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka na śmietanie

Babka na śmietanie

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka olejna

Babka olejna

Henia Henia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka oranżadowa

Babka oranżadowa

Mama Iza Mama Iza

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka piaskowa

babka piaskowa

bogda46 bogda46
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

lara1908 lara1908

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

vi vi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka  piaskowa

Babka piaskowa

Alex_M Alex_M
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka  piaskowa

Babka piaskowa

cris cris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: