Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

Joanna84 Joanna84

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

poncz z bananów

poncz z bananów

cassia6 cassia6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po Żydowsku

Karp po Żydowsku

adam15001 adam15001

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp zapiekany z pieczarkami

Karp zapiekany z pieczarkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi PKU na słodko

Pierogi PKU na słodko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe faworki

Domowe faworki

Telefon Telefon

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka z grzybami.

Uszka z grzybami.

Nati1.28 Nati1.28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serowe pączki

Serowe pączki

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Groch z kapustą

Groch z kapustą

luna76 luna76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe w czekoladzie

Oponki serowe w czekoladzie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oryginalna kasza Kuba

Oryginalna kasza Kuba

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

piernik

piernik

czorna190 czorna190

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: