Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Ciasto Mocca

Ciasto Mocca

msewka msewka
19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto WZ

Ciasto WZ

Babcia Halinka Babcia Halinka
20

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz śliwkowy

Barszcz śliwkowy

pioge7 pioge7
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czekoladowy mus

Czekoladowy mus

Bernadetta Bernadetta
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos

Bigos

Babcia Halinka Babcia Halinka
42

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Soczysty schab pieczony

Soczysty schab pieczony

22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kukułczanka Pyzy

Kukułczanka Pyzy

Pyza Pyza
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort Delicja

Tort Delicja

PaniTereska PaniTereska
23

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Indyk pieczony

Indyk pieczony

20

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort kokosowy

Tort kokosowy

PaniTereska PaniTereska
35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pantofelki

Pantofelki

misia14 misia14
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Sarenka Sarenka
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet rybny

Pasztet rybny

12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: