Szałwia, czyli zioło lecznicze

Szałwia lekarska to roślina uprawiana od tysięcy lat. Była znana już w starożytności, a w średniowieczu była uważana za lek na większość schorzeń (między innymi epilepsję, niepłodność, chorobę morską). W dzisiejszych czasach stosuje się szałwię jako środek na ból gardła oraz do łagodzenia skaleczeń i obrzęków. Udowodniono także, że roślina obniża poziom cukru we krwi i wspomaga redukcję tłuszczu. Warto stosować ją w formie naparów, ale także jako przyprawę do potraw.

Szałwia – przyprawa o intensywnym smaku

Szałwia ma ostry smak i charakterystyczny zapach, dlatego w kuchni należy stosować ją z umiarem. Świeże liście szałwii są doskonałym dodatkiem do potraw z mięsa, drobiu i ryb. Przyprawa pasuje także do dań z fasoli, grochu i innych warzyw (dobrze komponuje się z pomidorami i bakłażanami). Niektórzy dodają szałwię również do pierogów z serem, zupy dyniowej i puree z ziemniaków. Zielone liście szałwii mogą służyć jako dekoracja gotowych dań.
Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, to niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu potraw. Przed zjedzeniem należy je namoczyć, gdyż wówczas mają galaretowatą konsystencję. Nasiona chia same w sobie nie mają smaku, przyjmują go od płynu, w którym się je moczy. Można dodawać je do deserów, sałatek, dressingów oraz do marynaty mięsnej. Wysoką zawartość wartości odżywczych szałwii hiszpańskiej docenią amatorzy zdrowego odchudzania, wegetarianie i sportowcy.

Oregano

Oregano

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to wieloletnia roślina zielona. Rośnie w Europie, Azji i Afryce. Uschnięte i pokruszone liście oregano stanowią doskonałą przyprawę o intensywnym aromacie i lekko gorzkim smaku. Lebiodkę można dodawać do sosów jogurtowych, sałatek, dań mącznych, mięsa, jaj, ryb oraz zup. Pizza, kanapki z łososiem, pomidory z mozzarellą, gulasz wieprzowy, ser pleśniowy, leczo, spaghetti, kurczak pieczony, a także grillowane kiełbasy i warzywa najlepiej smakują właśnie z dodatkiem oregano.

Łopian

Łopian

Łopian, nazywany potocznie rzepem lub łopuchem, to roślina mająca duże sercowate liście w kształcie rozety. Jest popularna w Polsce. Ma słodkogorzkawy smak. Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, duszenia, jak i marynowania. Łopian jest świetnym dodatkiem do zup i zapiekanek. Roślina ma szerokie zastosowanie lecznicze – leczy łupież, świąd skórny, ma działanie antybakteryjne, moczopędne i grzybobójcze.

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy pochodzący z rejonu śródziemnomorskiego jest jedną z najpopularniejszych przypraw w świecie kulinarnym. Posiada charakterystyczny gorzkawy smak i korzenny zapach. Liść laurowy jest aromatycznym ziołem wykorzystywanym do wzbogacenia smaku mięs, marynat oraz zup, m.in. ogórkowej, kapuśniaku, czerwonego barszczu. Przyprawia się nim bigosy oraz gulasze. Najczęściej suszone liście laurowe dodaje się do potraw w całości, choć zastosowanie ma również wyciąg z liści oraz liście mielone.

Lubczyk

Lubczyk

Lubczyk to przyprawa, którą aromatyzuje się mięsa, sałatki, ciasta, a nawet alkohole. Ma ostry, intensywny zapach przypominający mięsny ekstrakt drożdżowy, inaczej kostki Maggi. W smaku lubczyk jest lekko gorzki i korzenny. Ze względu na dużą aromatyczność używa się go oszczędnie. Lubczyk stosowany jest również leczniczo jako środek wykrztuśny, regulujący układ pokarmowy, poprawiający pracę nerek oraz działający moczopędnie.

Koper

Koper

Koper jest łatwą w uprawie, popularną w kuchniach całego świata przyprawą do sałatek i aromatyczną bazą zupy koperkowej z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Liście oraz pędy koperku z baldachimami dodaje się do faszerowanych jajek, twarogów, owoców morza, potraw rybnych, sosów do kasz, masła ziołowego. Koper jest niezbędny do robienia kiszonek – wkłada się go do słoików z ogórkami i papryką oraz posypuje nim kiszoną kapustę i surówki. W kuchni przydaje się zarówno koper suszony, jak i świeży.

Kolendra

Kolendra

Kolendra jest zieloną rośliną jednoroczną. Jej ususzone i sproszkowane liście są wykorzystywane do produkcji olejków eterycznych, a także jako herbata oraz przyprawa do dań. Ziele ma właściwości moczopędne, rozkurczowe oraz wspomagające trawienie. Ususzoną kolendrę można zalać wrzątkiem, zaparzyć i wypić lub dodać do mięs, sałatek, past, zapiekanek a nawet słodkich wypieków. Ziele doskonale komponuje się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem, pomidorami, serami, ryżem i piernikiem. Przyprawa sprawdzi się w każdej kuchni.